遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

投票標題: 逾半受訪市民認同自己屬「香港人」  (單選) [參與投票的會員]
「香港人」
  10 (90.91%)
「中國的香港人」
  0 (0.00%)
「中國人」
  1 (9.09%)
「香港的中國人」
  0 (0.00%)
對不起,您無權投票。

標題: 逾半受訪市民認同自己屬「香港人」
  Kuf316 (三一六)     Rank: 1
新天藍會員 (大懶蟲)
性別 保密
UID 1433

精華 3
帖子 3474
積分 1298   詳情

閱讀權限 20
註冊 2006-7-20

我都贊成香港人的講法
因為真係唔想承認係中國人...因為會聯想起大陸人
唔係話針對大陸人...但都覺得有唔同...可能係習慣關係?!?!
如果有人問我...我都會否認係中國黎...會話係係HK黎
但好可惜...HK就黎被大陸d同胞淹沒了
講真個句...加拿大也開始被大陸d同胞侵占吧?!?!

頂部

lamray     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 265

精華 0
帖子 78
積分 168   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-27

向中央拋媚的民調...
在內地問別人來自那個地方,誰都會說自己的出生地。中國人就是先天的決定,不是個人意志識見可改。

=========
問題一樣......我貼番同樣答案....

頂部

cas52612     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 250

精華 0
帖子 282
積分 1556   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-26

QUOTE:
原帖由 ah_chu46 於 2006-12-25 03:04 PM 發表

邊個話版主唔可以跨區出post嫁 ........ 我purposely開個新post 發表自己意見.....有D 咩問題?? 請問哩位對 forum 咁有認識既朋友有何高見??

的而且確新天藍並沒有明聞說明是否容許張貼跨區帖,所以我已向管理團方面查詢,稍後便有答案。

說些少題外話;從前的森林國度亦曾經出現過類似的問題,記憶所及跨區張貼是不容許的,若有錯請指正;
另外,管理員亦有提及,當會員所想發表的話題找不到適當版區時才可到吹水湖發表,天藍茶舍是吹水湖的延續,我相信答案亦是一樣。

頂部

brikian     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 17916

精華 0
帖子 161
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-12-20

QUOTE:
原帖由 Kuf316 於 2006-12-25 03:17 PM 發表
我都贊成香港人的講法
因為真係唔想承認係中國人...因為會聯想起大陸人
唔係話針對大陸人...但都覺得有唔同...可能係習慣關係?!?!
如果有人問我...我都會否認係中國黎...會話係係HK黎
但好可惜...HK就黎被大陸 ...

大陸咁多人(13億)同埋加拿大吸入左咁多.....但係我始終覺得同大陸人文化好唔同.......好難話一回歸左我就即刻係中國(大陸)人gei 一部曾份....縱使大家都係黑眼睛,黑頭髮,黃皮膚

頂部

ForeverFriend     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 女
UID 22

精華 0
帖子 246
積分 584   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-23
來自 U. S. A.
狀態 離線

自少成長的時候, 香港還未回歸中國, 所以慣左講自己係香港人....

頂部

super-hing     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (唯讀閒人)
性別 男
UID 228

精華 0
帖子 3326
積分 7453   詳情

閱讀權限 60

我又無咩點介意 係 hk or china ~~不過 d人問我 "where you from" 我會 答"hong kong" lor~

頂部

sute_snoopy (~~小比比~~)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主 (小比比)
性別 男
UID 198

精華 3
帖子 1517
積分 3229   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-6-25

QUOTE:
原帖由 super-hing 於 2006-12-26 04:00 PM 發表
我又無咩點介意 係 hk or china ~~不過 d人問我 "where you from" 我會 答"hong kong" lor~

如果你問我∼我係邊度人∼∼我都只會答佢∼∼ i come from macau~~而唔係答佢china~~

頂部

ohahamok     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
來自 特區
狀態 離線

我細個睇d環球小姐選舉 ,
通常香港小姐會講 , i come from HK ...
但係d人問我係邊樹人 , 我就會答我既祖籍...
但係d長輩話女人嫁咗 , 就連祖籍都跟埋老公wor
自從hk回歸後 , 我就改咗答係特區人 ...
結果最終都唔知道自己係咩人 !?

人生如戲 , 戲如人生 ~
頂部

cas52612     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 250

精華 0
帖子 282
積分 1556   詳情

閱讀權限 50

QUOTE:
原帖由 ohahamok 於 2006-12-27 12:23 AM 發表
我細個睇d環球小姐選舉 ,
通常香港小姐會講 , i come from HK ...
但係d人問我係邊樹人 , 我就會答我既祖籍...
但係d長輩話女人嫁□ , 就連祖籍都跟埋老公wor
自從hk回歸後 , 我就改□答係特區人 ...

我自己有咁o既睇法, 英國統治香港咁耐, 期間人地問你邊度人, 除o左"香港人"我諗唔到仲有咩可以答, 無可能答英國人呢.....
久而久之, 習俗o左好自己會咁答.

不過, 答係香港人同自己心目中所認同的往往又係唔同.

頂部

ohahamok     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
來自 特區
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cas52612 於 2006-12-27 12:36 AM 發表

我自己有咁o既睇法, 英國統治香港咁耐, 期間人地問你邊度人, 除o左"香港人"我諗唔到仲有咩可以答, 無可能答英國人呢.....
久而久之, 習俗o左好自己會咁答.

不過, 答係香港人同自己心目中所認同 ...

近年hk越來越外來人口 ,
加上國內移居hk既 ,
但係對hk既感情又唔深 ,
或者有d係過客既心態tim ~
所以有幾多人能夠確定自己係咩人!?
我e家都好迷惑 ~

人生如戲 , 戲如人生 ~
頂部

快速美言