遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

投票標題: 逾半受訪市民認同自己屬「香港人」  (單選) [參與投票的會員]
「香港人」
  10 (90.91%)
「中國的香港人」
  0 (0.00%)
「中國人」
  1 (9.09%)
「香港的中國人」
  0 (0.00%)
對不起,您無權投票。

標題: 逾半受訪市民認同自己屬「香港人」
  ah_chu46 (阿朱)     Rank: 1
新天藍會員
性別 男
UID 37

精華 1
帖子 278
積分 -244   詳情

閱讀權限 20
註冊 2006-6-23
來自 香港﹐身在加拿大toronto ... ... ...
狀態 離線

逾半受訪市民認同自己屬「香港人」

逾半受訪市民認同自己屬「香港人」 (星島) 12月 21日 星期四 04:38PM 一項調查顯示,兩成二受訪者稱自己為「香港人」,兩成四受訪者自稱為「中國人」,三成二受訪者自稱為「中國的香港人」,而兩成受訪者則自稱為「香港的中國人」。港大民意研究計劃在十二月六日
至十二日期間,訪問 1,011人, 回應比率達 60.4%。 當被訪市民可在「香港人」、「中國的香港人」、「中國人」、及「香港的中國人」四者中選擇自己認同的身分時, 各有不同的選擇。民意研究計劃主任鍾庭耀指出,五成四受訪者認為,自己是廣義的「香港人」(即回答「香港人」或「中國的香港人」),而另外四成四受訪者則認為自己是廣義的「中國人」(即回答「中國人」或「香港的中國人」)。由於「香港人」、「中國的香港人」、「中國人」、及「香港的中國人」四者可能意識重疊,四擇其一未必能夠反映各項身分認同的強弱;因此,民意研究計劃同時就市民的身分認同感進行單項測試,以0至10分評價其對「香港人」及「中國人」的認同程度。12月初的數字顯示,被訪巿民對「香港人」及「中國人」的認同感分別為7.98及7.82分。

頂部

新天藍會員
性別 男
UID 37

精華 1
帖子 278

閱讀權限 20
來自 香港﹐身在加拿大toronto ... ... ...
狀態 離線

我係香港人,唔係中國人

我有一次同我grandma 去唱加拿大國歌入籍加拿大,換番本加拿大護照, 唔洗用個本咁羞恥既特區護照. 因為我grandma 唔識英文所以我要幫佢, 咁我幫佢排隊get 公民卡, hold著個本「中華人民共和國香港特別行政區」passport排隊真係好羞恥, 仲要個本咁既死人 passport 有好大個既中國國薇, 我hold 著個本咁既死人野個時真係好想搵個紙箱hide myself.... wtf is 中華人民共和國香港特別行政區.....

even 我入左加拿大籍,我都仲係用 英國海外國民護照(BNO) [ps: 紅色好靚個本]

頂部

amytsoi     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 女
UID 5554

精華 0
帖子 277
積分 931   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-8-10
來自 香港個仔
狀態 離線

發表於 2006-12-24 04:55 PM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 amytsoi 為MSN好友 通過MSN和 amytsoi 交談
咦? 點解有個一樣的post在時事區既??
我係香港人~~ 就算香港就快被同化...

頂部

ah_cho     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天藍看更)
性別 女
UID 5699

精華 1
帖子 19196
積分 6063   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-8-11
來自 住0係楓葉國既日本漢奸 ... ... ...
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ah_chu46 於 2006-12-24 12:20 AM 發表
我係香港人,唔係中國人

我有一次同我grandma 去唱布飢牚randma 唔識英文所以我要幫佢, 咁我幫佢排隊get 公民卡, hold著個本「中華人民共和國香港特別行政區」passport排隊真係好羞恥, 仲要個本咁既死人 pa ...

我都係咁話
每次0的同學問我係唔係from china
我都會好激動咁話唔係
再用10分鐘解釋有咩分別,哈哈
我個鬼仔friend叫我做british girl
死都唔要做大陸妹呀!!!

頂部

型男E仔     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍
性別 男
UID 3032

精華 0
帖子 1200
積分 2971   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-8-2
來自 hk
狀態 離線

我係香港人

頂部

brikian     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 17916

精華 0
帖子 161
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-12-20

我一出世本加拿大passport 就跟到我而家, 我只會認係香港人....但係英文係 Chinese, still, what i can say is hongkong origin because there is no such word called HongKongese........

頂部

MT     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍 (天下第一傻豬)
性別 女
UID 754

精華 1
帖子 24653
積分 2850   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-7-12
來自 去咗火星啦
狀態 離線

don't know why ...  but ppl ask where are u from ...  i will say i am from Hong Kong ...   and when ppl intro. me that i am from China ...  i will correct them i am from HK ...   

i am still using my BNO ...     lolz ...   

i know i am Chinese ... but still ...

頂部

brikian     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 17916

精華 0
帖子 161
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-12-20

同台灣人叫自己 Taiwanese一樣.....香港人叫自己香港人有何不可?

頂部

cas52612     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 250

精華 0
帖子 282
積分 1556   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-26

對於一位版主作出跨區張貼,亦不懂得利用編輯以及RMK功能,真的有點驚訝。

頂部

新天藍會員
性別 男
UID 37

精華 1
帖子 278

閱讀權限 20
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cas52612 於 2006-12-24 01:50 PM 發表
對於一位版主作出跨區張貼,亦不懂得利用編輯以及RMK功能,真的有點驚訝。

邊個話版主唔可以跨區出post嫁 ........ 我purposely開個新post 發表自己意見.....有D 咩問題?? 請問哩位對 forum 咁有認識既朋友有何高見??

頂部

快速美言