遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [美女廚房]討論區
冬冬     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 314

精華 0
帖子 434
積分 251   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-29
來自 汽水樽裡的咖啡
狀態 離線

我某程度上都同意「君子之於禽獸也,見其生,不忍見其死;聞其聲,不忍食其肉,是以君子遠庖廚也。」 呢句野,但係好似我之前甘講,要將食物生物化,要做君子,就應該唔好煮唔好食,甘先算得上係真君子。凈係遠庖廚不見其死,之但係又餐餐大魚大肉既,不過係偽君子而己。

或者我係你眼中既唔正常既人啦,我自己搬出黎住,耐唔耐又鐘意煮下野,有咩想煮就試下,不知奉顯左幾多個第1次比個廚房。我冇你甘幸福,我冇屋企人服侍我煮埋比我食,餐餐都冇得做君子要做個近庖廚見其死既真小人。

可能你睇得1集半集唔夠多,又或者根本冇留意到,套節目入面d嘉賓評判怎至參賽者或多或少都有教過大家點煮野。當中有d我識有d我真係唔識,令我都學左唔少野。由炸緊野既時候唔好落油,到斬蟹斬左個蟹鉗先,拎d鹽拙下條鱔會整就d黏液整乾凈佢,龍蝦由個頭到個肚度切一刀就可以放到尿等等。睇呢個節目對我黎講,學到野之餘又有得笑,總好過睇方太,次次都話d材料一早準備好,講完有d咩同份量,掉落個鑊度兜2兜,就話因為時間關係經己煮好左。或者睇得個方太既都係煮野食老手啦,至少我就冇見過方太教點洗魚切蟹教放尿喇。

頂部

青出藍
性別 保密
UID 314

精華 0
帖子 434
積分 251   詳情

閱讀權限 40
來自 汽水樽裡的咖啡
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2006-7-29 01:34 AM 發表

咁又係喎!  好似都冇咩好方法.. 無理由好似劏白老鼠咁﹐先用哥羅方局暈佢先架嘛....

真係冇計架,你可以試下扑暈佢試下既~ 嘿~

頂部

ka*chun     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 男
UID 27

精華 6
帖子 1175
積分 922   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-23
來自 Passion forest
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 冬冬 於 2006-7-29 02:45 AM 發表
我某程度上都同意「君子之於禽獸也,見其生,不忍見其死;聞其聲,不忍食其肉,是以君子遠庖廚也。」 呢句野,但係好似我之前甘講,要將食物生物化,要做君子,就應該唔好煮唔好食,甘先算得上係真君子。凈係遠庖 ...

"遠庖廚"其實係話遠離 宰殺牲畜的地方, 而唔係簡單咁指廚房law, 叫你"遠庖廚"其實唔係叫你唔好煮野食law!!
至於我, 就成日都有煮野食ge, 當一放假個lunch都係自己攪掂, 有時d"屋企人"出晒街/唔係屋企我連個dinner都要自己整架!! 可能不我至於劏雞殺牛咁厲害, 但我都有殺過生唔係你所講"凈係遠庖廚不見其死, 之但係又餐餐大魚大肉既"law!! 唔知我有d咩言行令你覺得我係一個被"屋企人"過份保護ge一個人?

我唔係一個君子, 更可能係一個偽君子, 但我遠庖廚至少我個心會好過d!! 我可以做ge只有唔支持lee個節目, 或者係lee度抒發一下我ge不滿, 我唔可能話覺得話唔俾其他人繼續睇law!!! 相比之下, 果d認為天下間仍然有更不人道ge事發生, 所以果d冇咁人道ge事就冇問題, 甚或至乎照睇可也; 認為體諒動物ge痛苦係"硬要將食物生物化", 而唔諗下lee d 動物根本就係一個生物, ge人係唔係比偽君子更不如呢???
另外, 要做君子唔係話要唔殺生, 唔食野, 而係要有"側隱之心"; 要有"憐憫之心"!! 君子都會肚餓, 都要食野....但君子煮野食, 唔會話要d動物受咁多痛苦先死law!!

可能lee個節目係有好ge一面ar!! 但lee d知識係唔係就要一定透過d殘忍ge節目先可以獲得呢??? 你去圖書館借本烹飪, 上網search一下我信相唔會比"美女廚房"少law!!! 你可能忍受到lee個節目殘忍ge地方, 覺得冇問題又可以吸收到知識!!!
不過, 我就唔得lu......

最後編輯: ka*chun : 2006-7-29 05:25 PM
頂部

水中藍
性別 男
UID 27

精華 6
帖子 1175
積分 922   詳情

閱讀權限 50
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2006-7-29 01:34 AM 發表
您又冇講錯喎﹐我相信 d 家庭煮婦好多都每日響自己廚房表演緊 "美女廚房" 架!  可能有 d 觀眾少入廚房冇見過 d 大場面....  有 d 唔係咁頂得住呢 d 哲磨場面既觀眾﹐一心諗住開開心心睇下女藝人玩煮飯仔﹐嚇然發現原來煮飯係咁恐怖既﹐即刻唔敢再睇都唔出奇既。  "眼不見為乾凈" 呢個心態點都有﹐就好似其中一集阿 Fiona 見到海參未煮前咁核突﹐都話以後唔食海參勒..

係可能lee d場面分分鐘都發生緊, 但係唔好拎黎擺上節目牟利ar...大佬(

QUOTE:
其實每個人既標準都唔同。 我都覺得 d 動物好似好慘咁﹐但我又唔會話頂唔順唔可以再睇落去.. 嘉俊你對動物既愛護之心一定俾其他人強﹐所以您會有咁既感覺。  唉﹐人就係咁架喇.. 為兩餐﹐無計啦...  

我第一眼睇lee個節目就係佢點劏d動物!! 先入為主
所以就頂唔順冇再睇lu!! miss左d好ge地方....
可能係我太過focus係佢d殘忍ge地方la!!@@

最後編輯: ka*chun : 2006-7-29 04:25 PM
頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

其實我相信 TVB 都會檢討﹐但我仍然相信佢地既原意唔係話想將 "殘忍" 當作賣點﹐亦唔會話因為有部份觀眾發笑而就將 "殘忍" 果部份放大黎做﹐果一 part 只係其中一個過程而該過程對某些觀眾既反應被製作人忽略左﹐所以呢個其實係一個製作節目時計算上既錯誤。

頂部

水中藍
性別 男
UID 27

精華 6
帖子 1175
積分 922   詳情

閱讀權限 50
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2006-7-29 10:21 PM 發表
其實我相信 TVB 都會檢討﹐但我仍然相信佢地既原意唔係話想將 "殘忍" 當作賣點﹐亦唔會話因為有部份觀眾發笑而就將 "殘忍" 果部份放大黎做﹐果一 part 只係其中一個過程而該過程對某些觀眾既 ...

我都相信佢地唔係有意咁做ge!!
不過, 佢忽略左d"殘忍"ge地方, 又咁岩俾我睇到, 所以我咪有d唔舒適law!!
其實, 我都唔係話特別要放大佢d唔好ge地方!! 可能係我講野太偏激....冇惡意架><
希望佢地都可以檢討一下, 從而作出改進, 或者lee個會係一個唔錯ge節目ar?!!!

最後編輯: ka*chun : 2006-7-29 11:55 PM
頂部

pandamao     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 829

精華 0
帖子 23
積分 131   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-7-13

this is better than super trio but only on certain episodes.  i guess they need to mix the special judges and guests on the show, so there's more to watch.  

i feel like it's getting a little boring now.

頂部

luiluiyip     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 436

精華 1
帖子 169
積分 244   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-7-4

This show seems to be a funny version of the Japanese Iron Chef show where famous chef have to cook a 3 - 4 course meal with a secret ingredient.

頂部

Rider_Gattack     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 保密
UID 2488

精華 0
帖子 8
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-7-31
來自 蕪釐毬廝國
狀態 離線

o個個周師傅,每次上節目時講野好正,寸人寸得好好笑,一個字 [ 正 ]

[url=http://bbs.original-forum.com/forum2/register.php?fromuid=258]按此[/url]
頂部

青出藍
性別 保密
UID 314

精華 0
帖子 434
積分 251   詳情

閱讀權限 40
來自 汽水樽裡的咖啡
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ka*chun 於 2006-7-29 04:04 PM 發表
"遠庖廚"其實係話遠離 宰殺牲畜的地方, 而唔係簡單咁指廚房law, 叫你"遠庖廚"其實唔係叫你唔好煮野食law!!
至於我, 就成日都有煮野食ge, 當一放假個lunch都係自己攪掂, 有時d"屋企人"出晒街/唔係屋企我連個dinner都要自己整架!! 可能不我至於劏雞殺牛咁厲害, 但我都有殺過生唔係你所講"凈係遠庖廚不見其死, 之但係又餐餐大魚大肉既"law!! 唔知我有d咩言行令你覺得我係一個被"屋企人"過份保護ge一個人?

我唔係一個君子, 更可能係一個偽君子, 但我遠庖廚至少我個心會好過d!! 我可以做ge只有唔支持lee個節目, 或者係lee度抒發一下我ge不滿, 我唔可能話覺得話唔俾其他人繼續睇law!!! 相比之下, 果d認為天下間仍然有更不人道ge事發生, 所以果d冇咁人道ge事就冇問題, 甚或至乎照睇可也; 認為體諒動物ge痛苦係"硬要將食物生物化", 而唔諗下lee d 動物根本就係一個生物, ge人係唔係比偽君子更不如呢???
另外, 要做君子唔係話要唔殺生, 唔食野, 而係要有"側隱之心"; 要有"憐憫之心"!! 君子都會肚餓, 都要食野....但君子煮野食, 唔會話要d動物受咁多痛苦先死law!!

可能lee個節目係有好ge一面ar!! 但lee d知識係唔係就要一定透過d殘忍ge節目先可以獲得呢??? 你去圖書館借本烹飪, 上網search一下我信相唔會比"美女廚房"少law!!! 你可能忍受到lee個節目殘忍ge地方, 覺得冇問題又可以吸收到知識!!!
不過, 我就唔得lu......

遠庖廚: 遠 -> 遠離; 庖 -> 屠宰; 廚 -> 廚房,雖然我中文得中二程度,但係呢幾隻字我仲識得解。

我想重申一點既係,我冇話到佢地處理食物既時候唔殘忍,我個point係,同樣殘忍甚至更殘忍既場面每日都會係廚房發生,身為肉食者既我地又有咩資格話人殘忍??道理就好似有個人見到電視訪問個學生問佢有冇用BT,個學生稔都唔稔就答有,跟住果個人就話個學生不知羞恥毫無知識產權意識破壞音樂電影市道,之但係果個人部電腦,其實都係用緊盜版window...

大概2年前我試過上yahoo search龍蝦點放尿,我就真係搵唔到勒,可能2年後既今日會有既,你搵到既歡迎你放條連結上黎比我睇睇

頂部

快速美言