遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [美女廚房]討論區
mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511
積分 5235   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-3-24
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

我絕對屆禎 kachun 既感受!  有幾集真係幾殘忍呢!  例如將隻龍蝦鑒生響中間斬開兩節!  有例如好似 kachun 所講﹐整唔死佢就手勾勾浸佢落d滾水度....  睇見到心寒呢!!!

不過﹐撇除呢 d 野黎講﹐呢個節目有佢成功之處喎!  或者可能有關團體應該反應下﹐叫佢地唔好俾 d 藝人去劏d 未死既動物﹐最多要佢地由個江度羅出黎﹐見佢地雞手鴨腳就笑下佢地﹐之後就由返專業人士去處理﹐最後俾返佢地去切去煮﹐咁可能會人道小小。

kachun﹐ 其實真係每個人對呢 d 野既睇法都唔同﹐好似有人怕 "小強"﹐就一見到就一野拍佢﹐完全唔會覺得有咩﹐但如果高空跌個雪櫃落黎擲住一隻小狗﹐就會有人話隻狗好可憐... 係唔公平囉.. 有時 d 野﹐睇開 d 啦。

頂部

ka*chun     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 男
UID 27

精華 6
帖子 1175
積分 922   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-6-23
來自 Passion forest
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2006-7-26 08:24 PM 發表
我絕對屆禎 kachun 既感受!  有幾集真係幾殘忍呢!  例如將隻龍蝦鑒生響中間斬開兩節!  有例如好似 kachun 所講﹐整唔死佢就手勾勾浸佢落d滾水度....  睇見到心寒呢!!!

不過﹐撇除呢 d 野黎講﹐呢個節目有佢成功 ...

咁相比之下果隻"小強"都死得痛快d!!!

其實, 我都相信 "側隱之心, 人皆有之"ge!!
不過, 係睇你當時識唔識"逆地而處"啫............

最後編輯: ka*chun : 2006-7-28 05:07 PM
頂部

冬冬     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 314

精華 0
帖子 434
積分 251   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-29
來自 汽水樽裡的咖啡
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ka*chun 於 2006-7-26 04:53 PM 發表
我之前有睇過3,4集!! 冇錯ar, 係好好玩ar!
觀眾都睇得好開心tim....

不過你地有諗過, 果d被劏ge"生物"?? 佢地原先係活生生架!!
冇錯, 你可能會話佢地遲早都俾人劏架la!! 洗唔洗咁緊張 ...

根本冇得甘講,如果硬係要將食物生物化,甘就食齌都唔掂!!話說係歐美有種素食主義者,連生果都話唔可以擇,要食就食佢天然熟透跌落黎果d,話生果都係有生命,擇佢落黎即係謀殺堝,你話甘講邊有得講??

講殘忍幾時輪到美女廚房?中國名菜猴子腦,成隻猴子生勾勾甘切開個腦黎食;日本正宗刺生亦係要生勾勾甘拎條魚黎切的;肯德基特登養d無眼無毛既實驗室雞炸黎賣呢d又有幾人道??

如果切條魚兩刀再掉落水碌熟佢叫"用車故意輾過老婦五次ge冷血殺人兇手",甘d漁夫一網網甘網d魚上船等佢地缺氧缺水而死呢d係咪應該叫現代焚書坑儒定係叫再版南京大屠殺?食牛仔骨既人咪即係搞出倫常大慘劇既變態狂魔??

套野叫美女廚房唔係美女屠房,佢地唔係凈係影住佢地切野,切食物只係當中一部份,佢地並冇特意誇大過份集中焦點係準備食物既部份。講煮野食,又有邊個一出世就係高手??係人初時煮野都會煮得唔好,你叫我切隻龍蝦我都分分鐘搞成粒鐘啦。好似你甘計既話,個個廚師都曾經係冷血殺人兇手??邊有得甘計??

硬係要將食物生物化,唔好話煮,最好就咩乜都唔好食... +.+"

頂部

水中藍
性別 男
UID 27

精華 6
帖子 1175
積分 922   詳情

閱讀權限 50
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 冬冬 於 2006-7-27 03:28 AM 發表
根本冇得甘講,如果硬係要將食物生物化,甘就食齌都唔掂!!話說係歐美有種素食主義者,連生果都話唔可以擇,要食就食佢天然熟透跌落黎果d,話生果都係有生命,擇佢落黎即係謀殺堝,你話甘講邊有得講?? ...

唔係話要將d食物生物化, 而係話你整d食物ge過程人唔人道.....
我唔係話唔應該殺生, 而係話響你食佢,殺佢之前有冇要佢受無謂ge痛苦!!
如果, 你痛痛快快咁煮左佢黎食, 一d問題都冇...

我知道lee個世界上係有好多唔人道ge事發生, 可能係殘忍過"美女廚房"一千倍一萬倍, 但係唔係就代表岩!!
果d咩"猴子腦", "刺生"係殘忍, 係唔人道ar! 咁又有咩關係呢??? 難道"美女廚房"唔夠佢地殘忍,唔夠佢地變態, 就冇問題la咩?? 唔係law!

冇錯ar, 每個人都有過殘忍ge時候,包括你同我!!
但我地有冇將lee d片段擺係電視螢光幕上面, 當成茶餘飯後ge餘興節目咁娛樂觀眾ar??
不過, 宜家我親眼見到ge係"美女廚房"有咁做law!

最後編輯: ka*chun : 2006-7-28 04:53 PM
頂部

mickeyGoUp     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

我相信 tvb 唔係有心要俾大家睇 d 藝人有幾殘忍既... 只不過佢地無考慮到某 d 觀眾既感受姐。  當我睇美女廚房既時候﹐見到隻龍蝦被環腰分屍但 d 頭尾手腳仲郁 郁下﹐我都諗: "嘩! 如果換1轉係我俾人煮﹐我真係另願您一野整死我先煮﹐我好斬完我仲尷生蚊斷我 d 腳..."

冬冬﹐講起果 d 素食主義者﹐真係幾誇﹐我聽話有 d 仲響呼吸時要帶過濾氣﹐話唔想吸入 d 微生物殺死佢地咁話喎...... -__-

頂部

青出藍
性別 保密
UID 314

精華 0
帖子 434
積分 251   詳情

閱讀權限 40
來自 汽水樽裡的咖啡
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ka*chun 於 2006-7-27 01:40 PM 發表

唔係話要將d食物生物化, 而係話你整d食物ge過程人唔人道.....
我唔係話唔應該殺生, 而係話響你食佢,殺佢之前有冇要佢受無謂ge痛苦!!
如果, 你痛痛快快咁煮左佢黎食, 一d問題都冇...

我知道lee個世界上係有 ...

上文提要:

講煮野食,又有邊個一出世就係高手??係人初時煮野都會煮得唔好,你叫我切隻龍蝦我都分分鐘搞成粒鐘啦。好似你甘計既話,個個廚師都曾經係冷血殺人兇手??邊有得甘計??

頂部

青出藍
性別 保密
UID 314

精華 0
帖子 434
積分 251   詳情

閱讀權限 40
來自 汽水樽裡的咖啡
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mickeyGoUp 於 2006-7-27 07:17 PM 發表
我相信 tvb 唔係有心要俾大家睇 d 藝人有幾殘忍既... 只不過佢地無考慮到某 d 觀眾既感受姐。  當我睇美女廚房既時候﹐見到隻龍蝦被環腰分屍但 d 頭尾手腳仲郁 郁下﹐我都諗: "嘩! 如果換1轉係我俾人煮﹐我真 ...

煮龍蝦煮蟹除非你次次都碌熟左佢先煮,基本上無論你斬條腰先定斬手斬腳先佢都係甘痛苦...

同樣殘忍甚至更加殘忍既事分分鐘係你同我既廚房發生緊,根本係件好普通既事。但係將件日常生活上面都會發生既事放上螢幕上面,大家就會覺得好有問題,呢種心態究竟係見唔到就係乾凈,定係唔知幾多步笑幾多步?

過濾器呢家野就真係冇聽過喇,甘變態...?

頂部

水中藍
性別 男
UID 27

精華 6
帖子 1175
積分 922   詳情

閱讀權限 50
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 冬冬 於 2006-7-28 02:21 AM 發表
上文提要:

講煮野食,又有邊個一出世就係高手??係人初時煮野都會煮得唔好,你叫我切隻龍蝦我都分分鐘搞成粒鐘啦。好似你甘計既話,個個廚師都曾經係冷血殺人兇手??邊有得甘計??

上文提要:
"冇錯ar, 每個人都有過殘忍ge時候,包括你同我!! 但我地有冇將lee d片段擺係電視螢光幕上面, 當成茶餘飯後ge餘興節目咁娛樂觀眾ar?? 不過, 宜家我親眼見到ge係"美女廚房"有咁做law! "

頂部

水中藍
性別 男
UID 27

精華 6
帖子 1175
積分 922   詳情

閱讀權限 50
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 冬冬 於 2006-7-28 02:54 AM 發表
煮龍蝦煮蟹除非你次次都碌熟左佢先煮,基本上無論你斬條腰先定斬手斬腳先佢都係甘痛苦...

同樣殘忍甚至更加殘忍既事分分鐘係你同我既廚房發生緊,根本係件好普通既事。但係將件日常生活上面都會發生 ...

我相信....當一個正常人響"日常生活"中要煮一樣野果陣, 無論係一隻龍蝦或者一條魚。 如果佢係唔識煮ge話, 絕對唔會無端端買返黎, 好似"美女廚房"果d嘉賓咁"玩", 而係會搵人黎教左佢點煮先law!!! 更加如果好似你咁講, 佢係一個學廚黎, 咁就一定會有一個師傅教佢點煮, 再者一個學廚佢會有一定ge經驗, 唔會好似果d嘉賓咁手無博雞之力law!!!

相對"美女廚房"佢煮lee隻動物ge目的唔單單係要拎黎食, 而係要透過d嘉賓煮ge過程,  一個毫無經驗ge人點將隻動物折磨至死, 點雞手鴨腳, 點整d難食ge食物出黎令到d評判難受。 從而娛樂觀眾, 令佢地發笑!!!

我相信我地響廚房煮野ge目的唔會係咁law!!! 正因為係咁"美女廚房"同"日常生活"上面發生既事性質一d都唔同!! 根本唔可以混為一談!!!

另外, 我唔去睇lee個節目ge目的, 唔係話要點去評擊或者抵制lee個節目,更加唔係d咩眼不見為乾凈 !! 而係我唔忍心見到佢地咁對待果d動物law!! 試想想一個正常ge人睇到d變態或者不人道ge報導, 個心都會寒一寒la! 更何況宜家係一個個ge片段, 唔去睇絕對係一個正常人應有ge反應, 係一個正常ge心態!!! 正所謂:「君子之於禽獸也,見其生,不忍見其死;聞其聲,不忍食其肉,是以君子遠庖廚也。」

頂部

版主
性別 男
UID 5

精華 0
帖子 35511

閱讀權限 150
來自 美國滴滴尼
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 冬冬 於 2006-7-27 02:54 PM 發表

咁又係喎!  好似都冇咩好方法.. 無理由好似劏白老鼠咁﹐先用哥羅方局暈佢先架嘛....

QUOTE:
原帖由 冬冬 於 2006-7-27 02:54 PM 發表
同樣殘忍甚至更加殘忍既事分分鐘係你同我既廚房發生緊,根本係件好普通既事。但係將件日常生活上面都會發生既事放上螢幕上面,大家就會覺得好有問題,呢種心態究竟係見唔到就係乾凈,定係唔知幾多步笑幾多步?

您又冇講錯喎﹐我相信 d 家庭煮婦好多都每日響自己廚房表演緊 "美女廚房" 架!  可能有 d 觀眾少入廚房冇見過 d 大場面....  有 d 唔係咁頂得住呢 d 哲磨場面既觀眾﹐一心諗住開開心心睇下女藝人玩煮飯仔﹐嚇然發現原來煮飯係咁恐怖既﹐即刻唔敢再睇都唔出奇既。  "眼不見為乾凈" 呢個心態點都有﹐就好似其中一集阿 Fiona 見到海參未煮前咁核突﹐都話以後唔食海參勒..

QUOTE:
原帖由 ka*chun 於 2006-7-28 05:11 AM 發表

我相信....當一個正常人響"日常生活"中要煮一樣野果陣, 無論係一隻龍蝦或者一條魚。 如果佢係唔識煮ge話, 絕對唔會無端端買返黎, 好似"美女廚房"果d嘉賓咁"玩", 而係會搵人黎教左 ...

其實每個人既標準都唔同。 我都覺得 d 動物好似好慘咁﹐但我又唔會話頂唔順唔可以再睇落去.. 嘉俊你對動物既愛護之心一定俾其他人強﹐所以您會有咁既感覺。  唉﹐人就係咁架喇.. 為兩餐﹐無計啦...

頂部

快速美言