遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: [疑難] 電腦的HD
amytsoi     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 女
UID 5554

精華 0
帖子 277
積分 931   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-8-10
來自 香港個仔
狀態 離線

發表於 2006-12-1 09:44 PM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 amytsoi 為MSN好友 通過MSN和 amytsoi 交談
電腦的HD

我想問下各位大大, 外置HD是不是等於普通電腦裡面的HD+外面有個殼?

如果不是, 那麼外置HD和電腦裡面的HD有甚麼分別? (除了1個方便攜帶&1個在電腦入面之外)

謝謝解答~~!!!

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

可以咁講, 依家因為usb的方便, 所以外置usb多人用! 現時的外置usb, 唔一定只用於hard drive, 亦可用於dvd-rom, dvd-writer .....

頂部

水中藍
性別 女
UID 5554

精華 0
帖子 277
積分 931   詳情

閱讀權限 50
來自 香港個仔
狀態 離線

發表於 2006-12-2 11:48 AM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 amytsoi 為MSN好友 通過MSN和 amytsoi 交談
咁如果將舊電腦入面的HD拿出來, 有無USB插口架??
可以當外置HD用嗎??

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 amytsoi 於 2006-12-1 22:48 發表
咁如果將舊電腦入面的HD拿出來, 有無USB插口架??
可以當外置HD用嗎??

舊電腦內的HD當然可以用, 其實外置HD的原理係用一個外置USB盒加HD

例如: http://www.westerndigital.com/en ... cts.asp?DriveID=224
http://www.westerndigital.com/en ... cts.asp?DriveID=262

可以自購外置USB 盒 http://www.canadacomputers.com/i ... =005503&cid=516

頂部

水中藍
性別 女
UID 5554

精華 0
帖子 277
積分 931   詳情

閱讀權限 50
來自 香港個仔
狀態 離線

發表於 2006-12-2 05:53 PM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 amytsoi 為MSN好友 通過MSN和 amytsoi 交談
Thanks for your answers~~~!!!

頂部

xshinx     Rank: 1
XS缺
性別 保密
UID 7251

精華 0
帖子 49
積分 85   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-8-17

ultraegg 版主 你買硬件去  canadacomputers 買嗎 ??

頂部

版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 xshinx 於 2006-12-2 11:41 發表
ultraegg 版主 你買硬件去  canadacomputers 買嗎 ??

唔一定, 多數直接去VENDOR, 但有時想快咪會去O羅!

頂部

xshinx     Rank: 1
XS缺
性別 保密
UID 7251

精華 0
帖子 49
積分 85   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-8-17

canadacomputers 好多時無貨放上綱價錢好低 ,  

我在11月時見到 佢買8800GTX 買 7百幾蚊 , 親身去問又話無貨...要等一二個星期 , 過了一星期後佢放上綱價錢以是 8百幾蚊(正常價格)

佢好多時到係咁樣 , 有D呃人既感覺.... D人有吋服務又差...

你去睇下佢放Asus Striker Extreme Socket 775 nVidia nForce 680i Chipset 無貨以改左二次價錢...(好心佢無貨就唔好放上去呃人啦)

最後編輯: xshinx : 2006-12-4 02:13 AM
頂部

版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

QUOTE:
原帖由 xshinx 於 2006-12-3 13:12 發表
canadacomputers 好多時無貨放上綱價錢好低 ,  

我在11月時見到 佢買8800GTX 買 7百幾蚊 , 親身去問又話無貨...要等一二個星期 , 過了一星期後佢放上綱價錢以是 8百幾蚊(正常價格)

佢好多時到係咁樣 , 有D ...

又唔可以咁講, 放上網時都無講明一定有貨, 而且亦有stock by location, 大約都知有無貨.

但講到值錢同服務 .... 唐人公司係咁上下啦, 我就未見過有邊間做得大而又好service. 所以都係趕用時先去買!!

頂部

快速美言