遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

標題: 轉貼 : 俄科學家稱發明「長壽藥」可以活800歲
sonice (心靈寫譜師)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 保密
UID 26

精華 1
帖子 805
積分 304   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-6-23

轉貼 : 俄科學家稱發明「長壽藥」可以活800歲

已在動物身上完成實驗人若服用可活800歲   

據俄羅斯媒體14日報導,以俄羅斯莫斯科州立大學科學家弗拉季米爾•斯庫拉切夫(如圖)院士為首的一組研究人員已經發明了一種強大的抗氧化劑——「斯庫拉切夫離子」,據稱該氧化劑可以進入人體細胞的線粒體中,阻止DNA受損和細胞老化,從而達到防止衰老、延長人類壽命的目的。斯庫拉切夫在接受記者採訪時甚至宣稱,一旦這種抗氧化劑工作正常,那麼人將來甚至可以活到800歲!

實驗:瞎貓瞎狗重見光明   

據俄羅斯科學家稱,人體的衰老和死亡與細胞中的線粒體有關,線粒體被描述為「細胞發電站」,它們能將人體內的氧轉化為能量。然而在這一過程中,它也會產生一種有毒副產品——超氧化自由基,它對線粒體DNA和隔膜會產生無法挽回的損害。而斯庫拉切夫等人發明的抗氧化劑則可以有效進入線粒體,保護DNA,充當「線粒體衛士」!

據斯庫拉切夫稱,「斯庫拉切夫離子」已經在動物身上進行了成功的實驗,實驗顯示,這種新發明可以防治12種和衰老有關的疾病。科學家在「老年眼病研究」實驗中,對一群患有白內障或視網膜疾病的動物進行了實驗,通過使用「斯庫拉切夫離子」眼藥水,一匹20歲的馬在失明8年後重新恢復了視力,13只實驗盲犬有9只恢復了視力,4只實驗昇@@艉丹?只恢復了視力,而6只用於實驗的盲兔則全都重見光明。

預言:人可以活到800歲   

斯庫拉切夫稱,科學家們正在申請進行人體臨床實驗,他說:「只有臨床實驗才能證明它在人身上的效果……現在我每天都能收到許多封信A許多志願者希望能試驗我發明的這種藥物。」   

據悉,斯庫拉切夫從事的「長壽藥」研究得到了俄羅斯金融寡頭奧萊格•德里帕斯卡的大力資助,當記者問這種「長壽藥」將來是否只有少數富翁才能用得起時,斯庫拉切夫搖頭說:「我相信這種藥將來許多人都可以使用。」當被問道人服用這種抗氧化劑可以延長多少年壽命時,他的回答把記者嚇了一跳,他說:「我猜人也許可以活上800年。」

到時....咪唔俾生仔?

頂部

#喵語*﹋     Rank: 1
新天藍會員
性別 女
UID 197

精華 2
帖子 205
積分 130   詳情

閱讀權限 20
註冊 2006-6-25

到八百歲??
我唔想咁老呀∼
你話我八百歲都仲係而家o既樣就話o者∼
話可以防止衰老又係指邊一方面呢??
哎呀呀∼* 我唔要成日都o係塊見到對住自己“皺 mi mun”o既樣呀∼*

sonice :
“皺 mi mun” <---- XDDD

頂部

薰衣草     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 女
UID 1993

精華 0
帖子 6302
積分 812   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-7-28

發表於 2006-11-28 07:07 PM  資料  個人空間  主頁 短訊  加為好友  添加 薰衣草 為MSN好友 通過MSN和 薰衣草 交談 ICQ 狀態
chi sin....
dunno y.. but i always refuse something which is going against the nature

sonice :
hm...ppl afraid to die =P

芬姨:::爛gag王
小時候受傷有人心疼失落有人安慰
現在遇到困難自己就要學會面對
頂部

Edmund (馬拉糕)     Rank: 6Rank: 6
雲中藍 (情與義,值千金~)
性別 男
UID 478

精華 1
帖子 9332
積分 11511   詳情

閱讀權限 70
註冊 2006-7-6
來自 馬拉
狀態 離線

發表於 2006-11-28 08:41 PM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 Edmund 為MSN好友 通過MSN和 Edmund 交談 ICQ 狀態 Yahoo!
800歲....我唔要咁耐....我淨係要活到80歲就心滿意足了~

頂部

sute_snoopy (~~小比比~~)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主 (小比比)
性別 男
UID 198

精華 3
帖子 1517
積分 3229   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-6-25

QUOTE:
原帖由 Edmund 於 2006-11-28 08:41 PM 發表
800歲....我唔要咁耐....我淨係要活到80歲就心滿意足了~

要咁長命有咩用wo∼∼∼∼∼
生活好似捱時間咁∼∼∼∼
我有六七十歲命就好滿足ga la∼

頂部

elia     Rank: 5Rank: 5Rank: 5
風中藍
性別 保密
UID 419

精華 0
帖子 1718
積分 2402   詳情

閱讀權限 60
註冊 2006-7-4
來自 水平線下
狀態 離線

我諗到時個個鬥餐死,鬥死得早,
死得快, 好世界!!

頂部

小神     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 11831

精華 0
帖子 2634
積分 1386   詳情

閱讀權限 50
註冊 2006-9-12
來自 天堂
狀態 離線

但係佢除左自己試之外就冇人可以幫佢la wo~
因為如果佢搵人試..
咁佢自己死左個人都未死..
咁咪可能會中止左個實驗lor..?

頂部

ultraegg (我係2蛋爸爸!)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主
性別 男
UID 2550

精華 2
帖子 61835
積分 9054   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-8-1

800歲 ... 到時世界變成點? 有咁長命又點, 到時世界可能變到鬼五馬綠時有咁長命咪重有鑊!!

頂部

家有小揚     Rank: 6Rank: 6
雲中藍
性別 保密
UID 2130

精華 0
帖子 2985
積分 12084   詳情

閱讀權限 70
註冊 2006-7-30
來自 ~ 洪 詩 幫 ~
狀態 離線

要咁長命做咩...
會活得不耐煩...

頂部

yt9009     Rank: 2Rank: 2
藍之初
性別 男
UID 8377

精華 0
帖子 646
積分 100   詳情

閱讀權限 30
註冊 2006-8-22
來自 Nederland
狀態 離線

有咁長命梗係好事啦!
送佢地上太空進行宇宙探索就最適合了。

頂部

快速美言