遊客:  註冊 | 登錄 | 幫助

天藍競賽
 競賽類型: 以回覆參加
 截止參加競賽日期: 2006-12-15 12:00 AM
 競賽獎項:
進入決賽茶舍靚燈獎:   5  XG
 參賽獎: 2 XG (凡參加此競賽者﹐辦獎時均會獲贈參賽獎)
 本競賽餘下未頒發的 XG 獎金: 不限
 頒獎日期: 2006-12-20 12:36 AM
標題: 點點聖誕燈飾相賞樂 (初賽)
三姑 (六婆)     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 41

精華 0
帖子 1168
積分 279   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-6-23
來自 忘憂山莊
狀態 離線

點點聖誕燈飾相賞樂 (初賽)

各位親愛既會員、茶客
三姑最愛既聖誕節又快到喇﹗
係12 月﹐三姑會盡量整多些有賞遊戲比大家玩﹗
家陣先來第一個啦﹗

點點聖誕燈飾相賞樂

[玩法]
大家只需出外影影今年既聖誕燈飾 / 裝飾
番來POST 比大家睇就得喇﹗
可以係大廈外牆、商場內佈置、對面屋棵聖誕樹
自己屋企既聖誕閃燈等等﹐總之同聖誕有關就得喇﹗

今次係初賽﹐到期時三姑會選出最後十強
給各會員黎個終極投票﹐選出你地覺得最靚既相﹗
決賽勝出者﹐將會獲得更多XG 架﹗

[遊戲規則]
- 每會員只限回覆一次﹐否則作廢論
- 必需為今年之聖誕裝飾/ 燈飾 (你要呃我都無計﹐但比我發現就刪帖﹐無得參加)
- 想更改或POST 更多圖片﹐請用編輯帖子
- 必需付上*簡介*
- 新天藍所有會員均可參加
- 如有問題請PM 茶舍老闆娘三姑

簡介說明
必需填寫﹕
- 地點 (國家、地區、大廈商場名字等) <-- 歡迎相同地點照片
- 大約的攝影日期
- 簡單描述
- 攝影工具 (如手機 / DC 等)

遊戲獎賞
- 每個合資格POST 將獲得 2 個XG
- 被選入決賽者將額外獲 5 個XG

新天藍團長及茶舍老闆娘有最終決定權

如有任何問題﹐請PM 三姑或團長
亦可於快美留言﹐三姑及各版主會盡快解答﹗

截止日期
HKT 15/12/06 零晨

=========================================

圖片上傳方法

1) 你可以直接在頁底﹐[上傳附件] 按 “瀏覽”
選取你想要上傳之圖片
便可直接貼到POST 之內

*注意* 圖片之大小需小於 1024 kb
只能用jpg, gif, png 格式

2) 上傳至網上空間﹐再POST 那條LINK 在回覆內
暫時我只有這些網址提供﹕

http://tinypic.com/

此網站只需即接上傳﹐但好似HK 係唔用得既~
咁就要用以下方法喇﹗

首先入去呢度登記個 A/C 先,然後按圖片上教學就得喇
http://photobucket.com/

鳴謝花子姐姐制作此貼圖教學﹗

最後編輯: 三姑 : 2006-11-29 11:45 AM

If u see someone doing something without paying attention to it but at the same time watching you
then he is a COP!!!!
頂部

ohahamok     Rank: 4Rank: 4
水中藍
性別 保密
UID 35

精華 0
帖子 929
積分 559   詳情

閱讀權限 50
來自 特區
狀態 離線

攝影日期及地點:
26-11-06   中國香港大角咀奧海城:圖1~圖4
08-12-06   香港新界葵涌新都會廣場:圖5
09-12-06   香港新界元朗廣場:圖6
09-12-06   香港新界青衣城:圖7-圖9

攝影工具: 富士F460

香港既商場早於11月頭 , 已經開始為迎接聖誕而佈置 !
雖然而家影聖誕節既燈飾好似有d早 , 但好多擺設會到農曆年至換 ,
咁樣靚既野就可以睇耐d啦 ~

圖1
攝於奧海城商場內~
香港既聖誕節唔會落雪 , 但係都有雪人~

圖2
聖誕節當然有聖誕樹啦~

圖3
攝於奧海城商場外~
驟眼睇 , 棵聖誕樹好似佇立係樓宇中間 ~

圖4
係咪好特別呢 !? 係馬路中心有棵聖誕樹 !

圖5
剛好路過葵涌新都會廣場 , 見到聖誕燈飾已經掛起 ~
睇o黎都係顏色鮮艷既飾物 ,先至有聖誕氣氛 !

圖6
元朗一個小小既商場搞既聖誕佈置 ~
隻聖誕鹿係咪好可愛呢 !?

圖7
青衣唯一壹個比較大型既商場-青衣城 ! 今年聖誕主題係"雪人" ~

圖8
由於主題係雪人 , 所以差不多所有既佈置 , 都係大大小小雪人~

圖9
係商場最高果層拍既 ~

勝出帖子: 進入決賽茶舍靚燈獎

參賽獎: 2 XG

最後編輯: ohahamok : 2006-12-9 09:49 PM

人生如戲 , 戲如人生 ~
頂部

kc129     Rank: 1
新天藍會員
性別 保密
UID 264

精華 0
帖子 192
積分 249   詳情

閱讀權限 20
註冊 2006-6-27
來自 忘憂山莊
狀態 離線

地點
國家: 加拿大
地區:Downtown
商場名字:Eaton center
攝影日期:11/25/2006
攝影工具:Sony相機

呢個係Swarovski 係Downtown EATON center內嘅聖誕樹!佢係用左好多好多好多好多。。。。水晶佈到佢咁閃架!再加上D spot light射住!真係好鬼閃,好鬼靚!!你話如果將所有水晶俾曬我。。。就好囉!哈哈哈

係下面睇係唔好好大呢?

多唔多水晶啊?你估有幾多水晶呢?

Closeup睇,D水晶都好大粒架!!

呢個就係係Yonge st出面會變色嘅樹!!

呢個呢!就唔關聖誕節架!佢係Eaton Center出面嘅廣告,不過我見佢咁靚,放埋上黎過你地睇!呢個吉百利廣告真係好靚!D公他仲會郁架!佢地好似係樹滅D紙咁架! (三姑,唔好扣我分啊!)

最後編輯: kc129 : 2006-11-29 05:56 AM
頂部

koon1218 (君)     Rank: 7Rank: 7Rank: 7
版主 (食神)
性別 女
UID 362

精華 7
帖子 9664
積分 17241   詳情

閱讀權限 150
註冊 2006-7-1
來自 Msia
狀態 離線

發表於 2006-12-6 01:35 AM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 koon1218 為MSN好友 通過MSN和 koon1218 交談 Gmail
國家:Malaysia
地區:Penang Island
商場名字:Gurney Plaza,Island Plaza
攝影日期:04/12/2006 & 09/12/2006
攝影工具:Fujifilm F401

Gurney Plaza - 1

Gurney Plaza - 2

Gurney Plaza - 3

Gurney Plaza - 4

Gurney Plaza - 5

Gurney Plaza - 6

Gurney Plaza - 7

Gurney Plaza - 8

Gurney Plaza - 9

Gurney Plaza - 10

Gurney Plaza - 11

Gurney Plaza - 12

Gurney Plaza - 13

Island Plaza

以下幾張都係再Island Plaza入邊既Department Store影既

最後編輯: koon1218 : 2006-12-14 06:48 PM

頂部

nburks     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 15691

精華 0
帖子 75
積分 227   詳情

閱讀權限 40
註冊 2006-11-15

- New York  City Bryant Park (纽约曼克顿中城42街)
- 2006年12月7日傍晚
- 攝影工具 :Canon PowerShot

比起Rockefeller Center (洛克菲勒中心)的特大圣诞树,呢棵就比较细。不过感觉都好好, 点缀FLEA MARKET

LINDT‘S 朱古力店, 朦胧的灯光令到寒冷的冬天倍加温暖

可爱的俄罗斯圣诞老人木公仔

可能呢张相有D唔关灯饰,不过特别的CANDY APPLE 绝对为节日增添唔少色彩。

頂部

三姑 (六婆)     Rank: 3
青出藍
性別 保密
UID 41

精華 0
帖子 1168
積分 279   詳情

閱讀權限 40
來自 忘憂山莊
狀態 離線

三姑都暫時來一張玩下先~

- Sydeny darling harbour
- 因為在餐廳內影向對面﹐所以棵樹就超細﹐仲有度門阻一阻
  但棵聖誕樹係有兩層樓高架~
- Panasonic DC

最後編輯: 三姑 : 2006-12-11 08:07 AM

If u see someone doing something without paying attention to it but at the same time watching you
then he is a COP!!!!
頂部

francais (咩咩)     Rank: 6Rank: 6
雲中藍 (飄忽的豬)
性別 男
UID 8141

精華 0
帖子 5576
積分 17581   詳情

閱讀權限 70
註冊 2006-8-21
來自 你話邊就邊啦
狀態 離線

發表於 2006-12-12 04:34 PM  資料  個人空間  短訊  加為好友  添加 francais 為MSN好友 通過MSN和 francais 交談 Gmail
- Hongkong the Peninsula 半島酒店
- Dec. 2, 2006
- 在香港時間好少無邊度去,就只係在半島對面影佐一張,不過d燈就好靚啦~
- 攝影工具  Canon PowerShot S50  f/2.8  1/8s  ISO 100

三姑 :
半島D 星成燈﹐年年都咁靚~ :D

頂部

Kuf316 (三一六)     Rank: 1
新天藍會員 (大懶蟲)
性別 保密
UID 1433

精華 3
帖子 3474
積分 1298   詳情

閱讀權限 20
註冊 2006-7-20

攝影地點:加拿大, BC, Burnaby 既 Metrotown
攝影時間:2006-12-07
攝影工具:Panasonic DMC-FX9

個MALL唔知點解冇聖誕樹
但都有少少既裝飾

哩個係巴士終站個邊既二樓入口既裝飾

行入少少就見到哩棵聖誕樹...係某個機構既...成個MALL都得佢哩棵喳

二樓入口隔離個樓梯上面既小裝飾

天花板既小裝飾

二樓既吊飾

MALL中心既建筑...係用黎比d細路同SANTA影相...當然大人都可以

另一邊既MALL中心...大大大搖搖木馬
有一層高...又係聖誕比細路玩

近D

頂部

快速美言

一群熱心會員對本主題作出以下的回覆:

ultraegg: 回覆時最下邊有
ohahamok: 三姑 : 好想支持呢個活動 , 但係我唔識post d 相上o黎 ! 其實要點搞o架 ? 請你教一�
三姑: sorry~ 整左落速美﹐唔見左超蛋一半既字﹐我係POST 內再寫明教你地啦~
ohahamok: Thanks for sharing!
ohahamok: tinypic係hk已經唔用得 !
koon1218: 試試呢個 http://imageshack.us/
ohahamok: 哈哈 ! 霸個位先 , 希望會再影到多d靚相俾你地睇 ~
三姑: 嘩﹗棵樹好高好大呀﹗﹗好開心呀我﹗
夜一: 估唔到俾 ohahamok你影左 奧海 tim.... 等我仲諗住聽日去影 >_<
ultraegg: 係喎, 點解我無o左半?? 大鑊, EATON影o左, 又要搵其他地方!!
kc129: sorry arr ultraegg.. hehe
三姑: KC~~~ 你竟然影靚相比我睇﹗﹗﹗開心死我喇~~ 你幾好嘛﹖﹖﹖﹖
三姑: 你地唔好傻啦﹗就算有人影左某個地方﹐你地都可以照POST 上來﹗
三姑: 因為每張相都唔同既。就算某地點比人影左﹐你地都可以照去影﹐POST 來參加架﹗
ultraegg: kc129: 傻啦, 唔好咁講, 又無話邊個只可以影! 三姑講得o岩呀!! 不過會再搵其他地方!
ohahamok: 夜一大人:奧海城仲有好多靚景我未影到 ! 你影既或者仲靚wor ~
winniemouse:
winniemouse: omg i pressed enter =.= 我是想說:好高的聖誕樹
三姑: RMK added - PID 66748 [ view ]
翰hon: 紐約比人影左~~~~~~~~ 我影黎都冇分啦~~~
三姑: 翰hon﹐都話相同地點都影得嘛﹗但係初賽到期喇﹐無得參加喇SORRY~
kc129: 3goo.. i really miss u so much...
So-net表哥: 半島又用星星:O:O....好似之前用過架wow....我好似記得我都有張一樣既:O:O
ohahamok: 其實香港海港兩旁既燈飾 , 年年都差不多 ! 但商場既佈置就年年唔同 ~

最後回覆日期: 2006-12-17 05:42 PM
  編輯帖子
快速美言