LIPS Corner 新天藍 » 寫飲寫食 - Delicious Words » [飲食問題] [其他] 有無人識味精粥點煲呀?

2006-10-25 12:22 PM ah_cho
[飲食問題] [其他] 有無人識味精粥點煲呀?

如題
想學下點先可以煲到好似茶餐廳買0個0的粥咁既feel

2006-10-25 08:30 PM ultraegg
妳意思係煮到咁"棉"定咁味精呀?

落多多味精咪似o羅!

2006-10-28 08:22 AM ah_cho
[quote]原帖由 [i]ultraegg[/i] 於 2006-10-25 08:30 PM 發表
妳意思係煮到咁"棉"定咁味精呀?

落多多味精咪似o羅! [/quote]

唔識講呀,係要0個種feel,唔係味精窩,我諗係棉啦

2006-11-1 01:31 AM ohahamok
而家有d食店係將米浸淋後 ,
用攪拌機打碎d米再煲 ,
因為咁做慳好多時間 , 但口感似食米糊 !
正確煲法係浸淋d米再用油鹽撈混d米先煲 ,
仲要加少少"付竹"咁煲d粥出o黎就會香d!
但亦有d奸商為咗慳時間用"鵬沙"撈米煲 ,
咁d粥就好快棉 , 不過果d化學野食多冇益o架!

2006-11-1 02:03 AM ultraegg
[quote]原帖由 [i]ohahamok[/i] 於 2006-10-31 12:31 發表
而家有d食店係將米浸淋後 ,
用攪拌機打碎d米再煲 ,
因為咁做慳好多時間 , 但口感似食米糊 !
正確煲法係浸淋d米再用油鹽撈混d米先煲 ,
仲要加少少"付竹"咁煲d粥出o黎就會香d!
但亦有d奸商為咗 ... [/quote]

有加埋付竹, 但點都煲唔到粥鋪的感覺!

2006-11-2 07:17 PM jin
試下煲到d 粥 時加幾的油,等佢"杰" 左之後再放入真空煲幾個鐘
我平時無落腐竹,不過就等 d 粥得左之後再放入真空煲。試過有次唔少心放左成晚,d 粥就變左超級綿,綿到近乎滑 ^^

2006-11-3 12:50 AM ultraegg
[quote]原帖由 [i]jin[/i] 於 2006-11-2 06:17 發表
試下煲到d 粥 時加幾的油,等佢"杰" 左之後再放入真空煲幾個鐘
我平時無落腐竹,不過就等 d 粥得左之後再放入真空煲。試過有次唔少心放左成晚,d 粥就變左超級綿,綿到近乎滑 ^^ [/quote]

咁重要唔要加腐竹?

2006-11-3 04:10 PM jin
[quote]原帖由 [i]ultraegg[/i] 於 2006-11-3 12:50 AM 發表

咁重要唔要加腐竹? [/quote]

個人認為就咁要煲得綿唔需要落腐竹
不過我係大陸食過腐竹白果粥,好香,可以當係另一種粥類

頁: [1]