LIPS Corner 新天藍 » 寵物常識資料館 - All About Pets » [狗狗] 《日常護理篇--1》擠肛門腺

2006-9-10 04:04 AM 花子姐姐
[狗狗] 《日常護理篇--1》擠肛門腺

[size=2]在每次給狗狗洗澡前這樣做:注意你的頭,不要離肛門腺太近
第一: 將狗狗尾巴向上翻起,使肛門突出

第二: 將手指放在狗狗肛門邊的四點八點處擠壓有的狗狗會噴出黃褐色的奇臭的東東。

有的狗狗只有一點點東東,很臭喲!經常吃肉肉的狗狗更需要擠喲!!

其實狗狗肛門腺的定期擠壓、清理是非常重要的,不僅僅是爲了驅除狗狗身上的體臭。如果狗狗肛門腺不經常擠壓的話,還會引起肛門腺炎症。

手法一定要注意:由內而外、由輕到重 記住,擠的時候,最好拿面巾紙或棉花蓋在肛門上,以免臭水水濺到身上。

如果腺體已經被阻塞了一段時間,分泌物會象牙膏一樣擠出,而不是噴出,通常只用輕輕擠壓它們便可流出來。

如果犬的肛門腺不好擠,就需要另一種方式,既將食指和拇指放到腺體下面稍靠後的部位,輕輕向上向外擠壓。正常的分泌物呈淺黃棕色,濃度從水樣物到膏狀物都有,並伴有惡臭。如果分泌物中帶有膿血,說明已被感染,要儘快看醫。
[/size]

2006-12-26 01:18 PM YourBaby
得了肛門腺炎時﹐要服消炎藥同抗生素 Anti-biotic。
如果肛門腺破裂就更麻煩﹐屁股會難掉﹐那時狗狗會很痛﹐要動手術切除及清理。
所以﹐真的要多注意狗狗的肛門腺。

2007-1-1 08:59 AM joeybibi
謝謝分享~辛苦了

2007-1-4 02:01 AM 花子姐姐
[quote]原帖由 [i]YourBaby[/i] 於 2006-12-26 01:18 PM 發表
得了肛門腺炎時﹐要服消炎藥同抗生素 Anti-biotic。
如果肛門腺破裂就更麻煩﹐屁股會難掉﹐那時狗狗會很痛﹐要動手術切除及清理。
所以﹐真的要多注意狗狗的肛門腺。 [/quote]
我朋友的狗狗最近肛門腺發炎
成個肛門腫脹晒
仲要做小小手術來清理膿胞
聽到都覺得痛

2007-1-5 01:42 AM applepig2003
hi hi how are you

2007-2-1 01:17 PM o00o
我想請教一下  我隻狗狗八九個月 需唔需要擠肛門腺 定係由細到大都要??

2007-2-2 05:34 AM 花子姐姐
[quote]原帖由 [i]o00o[/i] 於 2007-2-1 01:17 PM 發表
我想請教一下  我隻狗狗八九個月 需唔需要擠肛門腺 定係由細到大都要?? [/quote]
其實每隻狗狗都有肛門腺的
分別是有些狗狗可以排便時排出來
有些就要人手幫佢擠
你都可以試下幫佢沖涼時擠下
不過提醒你一句
要擠的時候,你塊面不要貼得太近
否則一個唔覺意會擠到你面上
到時就臭到你成個月都食唔落飯

2007-2-2 06:24 PM o00o
hahah thank you

2007-4-1 05:51 AM msmm
mine takes shower @pet shop every 6wks, do I still need to 擠肛門腺?

2007-4-6 06:47 PM 花子姐姐
[quote]原帖由 [i]msmm[/i] 於 2007-4-1 05:51 AM 發表
mine takes shower @pet shop every 6wks, do I still need to 擠肛門腺? [/quote]
如果你有帶過佢去寵物店,應該唔使自己來的
除非你見佢磨屁股
咁就或者需要你幫手了

2007-4-12 05:15 PM woodstock
唔只狗, 猫都一樣要做呢樣野, 否則會發炎, 我其中一隻猫試過, 雖然係輕微, 淨係個肛門附近紅紅地, 但若果唔理就會手尾長, 會演變成習慣性發炎, 即係污糟少少都發炎, 甚至長期都會痕癢紅腫, 發出惡臭, 到咁嘅地步就大件事, 要開刀架啦, 同埋未必開一次就 ok, 因為好易返發, 所以平時要注意佢地嘅衛生呀.
以下呢隻药膏係專 for 呢個problem 嘅, 以我隻猫為例, 紅紅地嘅時候幫佢搽少少喺患處, 數小時後即見效, 非常好用, 真係居家必備呀.
Panolog Cream (for dogs)[放心, 雖盒上注明 for dogs, 但經獸醫證明猫都用得] 7.5g

2007-6-8 10:43 AM giyn
You only need to do the anal glad if you did that for your dog/puppy before, you can smell anal glad or he/she has itchy bum. Try not to start it with large breed dogs because the liquid actually is a lubricant for poo.

頁: [1]