LIPS Corner 新天藍 » 潮流特區 - Area Trend » [潮流資訊] 一杯水洗一機衫 耗水耗能僅2% 最快明年英國上市

2008-6-13 08:31 AM MT
[潮流資訊] 一杯水洗一機衫 耗水耗能僅2% 最快明年英國上市

一杯水洗一機衫 耗水耗能僅2% 最快明年英國上市
鉅亨網查淑妝‧台北綜合報導
2008 / 06 / 10 星期二 16:48

英國利茲大學研究出革命性全新洗衣機,只需一杯水,便能完成清洗和乾衣程序,耗水量和所需能源是正常洗衣機的不足2%,每年可省水多達數以10億公升,預計最快明年在英國有售,售價與傳統洗衣機差不多。

《香港文匯報》綜合外電報導,這項新技術名為「Xeros」,運作關鍵在於數以千計的小膠片,每塊約半厘米大,用以吸收和去除污漬。每機衫加入44磅(20公斤)小膠片,連同一杯水和清潔劑。清洗期間,水被加熱以溶解污漬,污漬然後由小膠片吸收。小膠片在每次清洗完畢後被取出,但可循環再用達100次,相等於半年時間。

雖然「Xeros」仍在設計和測試階段,但發明這洗衣機的伯金肖教授表示,測試得出驚人結果,「它可除去咖啡和唇膏等所有日常污漬。」

負責開發和推廣的Xeros公司主席魯爾說:「這是我見過最驚訝和非凡的技術,相信它很有可能改變全球洗衣業市場。」他並透露,公司已取得利茲大學商業夥伴的50萬英鎊投資。

==================================================

一杯水 ...  係咪真係洗得乾淨架...

你地會唔會買呀 ??

2008-6-13 10:22 PM ultraegg
如果真係咁有效而又環保, 都會考慮, 但最重要係幾錢!

2008-6-14 09:22 AM ah_cho
我反而有好多問題
啲片片會唔會整爛啲衫?
洗完啲片片點攞返出嚟?
要唔要用洗衣液?
要洗幾耐?
點隨臭?

所以我諗都唔係好岩我,我怕啲衫會臭臭

去過佢個website
[url]http://www.xerosltd.com/index.htm[/url]
廢既,咩都無講

2008-6-23 02:07 PM woodstock
一杯水點洗一機衫呢?真係好好奇,
成機衫喎, 倒杯水落去都唔濕得晒啦,
咁點洗呀?淨係靠d 膠片?
未見過都好難相信, 就算見到,
都驚佢洗唔乾淨, 仲話連埋過水tim .....
一杯水咋大佬!!

2008-7-3 08:23 PM mpiipm
三四十年前如果有人話你聽一粒豆咁大可以放十萬八萬幅相﹐百多年前同你講一百幾
十萬磅東西o係天上飛一樣,你都會意見多多﹐心內存好多問號啦!就是那些發明家]﹐
做平常人所不能做﹐想平常人所不敢想﹐社會才能一直向前呢!

頁: [1]