LIPS Corner 新天藍 » 寫飲寫食 - Delicious Words » [飲食討論] [其他] 請問各位會在邊度買零食呢?

2008-5-14 09:52 AM larrysiu
[飲食討論] [其他] 請問各位會在邊度買零食呢?

小弟一家是個零食焚化爐, 家姐更會每週入貨, 但都不外乎便利店, 超市, 仲有兩三間零食連鎖店如(優), (傳說), (物語)等, 我地想搵出更多更新奇, 更好食ge零食, 上網找又好似只得一兩個網上零食商店仍然是運作中的...

所以問下大家有冇d咩特別心水地方可以買到特別的零食呢? 而都想知道香港人ge口味係咩類別(薯片?乾果? 肉乾? 定係而家果d咩鴨腎,鴨舌?) .... 睇下我地屋企人係唔係跟得上香港人ge大隊

除左特別ge零食購買點之外, 都希望大家比多d自己心水出來同人分享

2008-5-16 09:24 AM ah_cho
我每次返hk都會去muji同日本supermarket買零食

muji就多數買棉花糖,好好味,又唔貴

日本supermarket好似city-super,apita basement 就會買日版零食
好似綠茶味kitkat,桃哈多,其他薯片咁

再唔係就去優之良品買chestnut,我bf好鬼鍾意,仲有mango乾都唔錯

仲有咩呢?? 都差唔多啦,我個妹就最愛去city-super買Jacob's餅,有chocolate面嗰隻,有orange味同提子味揀

仲有差啲唔記得既係mark & spencer既杏仁餅,橙色圓圓package,係必食

老套啲有暴暴飯燋,我都覺得好好味

有一樣嘢好好味,但係近幾年都無咗見有啦,係花生先生既椰子波,好似cheese波咁,但係個packaging係綠色,有椰樹,食過一包,又食過一桶,如果有見過,通知我一聲啦!

2008-5-17 09:44 AM larrysiu
CITY SUPER d 野有d貴喎, 不過多數都係外國入口就真, 睇來..係唔係大家都對日本野情有獨鍾? 咁台灣野呢? 我想問係唔係大家都覺得, 如果在包裝上加d日文字, 就會高人一等? 因此我見過一d唔係日本生產的零食, 都有加日文字, 但明明是香港/台灣製造喎....

2008-5-21 12:05 AM mpiipm
芥辣豆、北海道鱈魚絲&果汁牛肉乾如何?

2008-5-23 08:37 AM ah_cho
[quote]原帖由 [i]larrysiu[/i] 於 2008-5-16 07:44 PM 發表 [url=http://www.lipscorner.com/redirect.php?goto=findpost&pid=171384&ptid=28059][img]http://www.lipscorner.com/images/common/back.gif[/img][/url]
CITY SUPER d 野有d貴喎, 不過多數都係外國入口就真, 睇來..係唔係大家都對日本野情有獨鍾? 咁台灣野呢? 我想問係唔係大家都覺得, 如果在包裝上加d日文字, 就會高人一等? 因此我見過一d唔係日本生產的零食, 都有加日 ... [/quote]
我唔會買大陸零食啦,都唔知用啲咩做
所數會買日本,但係我揀得好小心,唔係有日文字就係日本做架
Muji多數都係日本做,放心啲

頁: [1]