LIPS Corner 新天藍 » 寫飲寫食 - Delicious Words » [其他話題] [其他] 飲食習慣:食晚飯

2006-8-16 02:22 PM ah_cho
[其他話題] [其他] 飲食習慣:食晚飯

大家平時食晚飯既時候,有無習慣一路飲野一路食呢?

2006-8-16 07:20 PM mickeyGoUp
幫您改左做 "多選" 投票。 :)

我平時食飯時多數有飲野﹐飲咩就唔定﹐睇心情同埋雪櫃有咩.. :P  果汁、清水、豆漿、汽水、維他...等等都會飲。

2006-8-16 09:51 PM 藍斯
我就一定唔會飲野~
因為一邊食,一邊飲唔係好健康~
通常飯前半碗湯, 飯後兩碗湯~

2006-8-17 08:52 AM 薰衣草
我唔會一路食一路飲
會食之前飲

2006-8-17 08:56 AM 藍藍
會, 我喜歡飲清水或汽水, 湯會飯飲

2006-8-17 12:47 PM ah_cho
[quote]原帖由 [i]mickeyGoUp[/i] 於 2006-8-16 07:20 PM 發表
幫您改左做 "多選" 投票。 :)

我平時食飯時多數有飲野﹐飲咩就唔定﹐睇心情同埋雪櫃有咩.. :P  果汁、清水、豆漿、汽水、維他...等等都會飲。 [/quote]

唔該晒呀

2006-8-17 04:32 PM 期待郎中...
我多數都係飲湯水嫁~~~
因為去媽咪屋企食飯媽咪一定會煲湯!!!
喺屋企食飯女朋友又會煲喎!!!
所以好少機會飲其他嘢嫁~~~

2006-8-18 01:45 AM mickeyGoUp
[quote]原帖由 [i]ll208[/i] 於 2006-8-16 09:51 AM 發表
因為一邊食,一邊飲唔係好健康~
[/quote]

其實有冇根據架呢?  定係細個阿媽驚我地掛住飲野唔食飯所以咁講?

2006-8-18 02:04 AM ka*chun
[quote]原帖由 [i]mickeyGoUp[/i] 於 2006-8-18 01:45 AM 發表

其實有冇根據架呢?  定係細個阿媽驚我地掛住飲野唔食飯所以咁講? [/quote]
好似係有根據ge.....
唾液ge作用係初步分解食物ge澱粉質, 幫助以後胃ge吸收/消化
如果一路食一路飲野, 會減低唾液分解食物效率...會導致消化不良.....
所以, 叫人唔好飲住野黎食飯, 唔係冇道理架:P

2006-8-18 03:28 AM mickeyGoUp
[quote]原帖由 [i]ka*chun[/i] 於 2006-8-17 02:04 PM 發表

唾液ge作用係初步分解食物ge澱粉質, 幫助以後胃ge吸收/消化
如果一路食一路飲野, 會減低唾液分解食物效率...會導致消化不良.....
所以, 叫人唔好飲住野黎食飯, 唔係冇道理架:P [/quote]

我都係半信半疑.. :P  點解飲品會減低唾液分解食物效率?  因為飲品會溝浠左 d 唾液?  :pn04:

2006-8-19 12:20 PM faygain
[quote]原帖由 [i]ka*chun[/i] 於 2006-8-18 02:04 AM 發表

所以, 叫人唔好飲住野黎食飯, 唔係冇道理架:P [/quote]

I agree with ka*chun... I read the same thing too... it tells us not to drink anything while eating dinner or lunch... it would slow down the digestion..
it is not good to our body and health...

2006-9-7 10:24 PM snowelf
我鐘意飲清水, 可以去除食物留o係口腔內的味道, 咁至可以試清楚下一啖入口的食物。

2006-9-7 11:34 PM francais
我屋企習慣佐飯前飯後飲湯,食緊飯唔會飲野,甘樣對消化唔好~

2006-9-7 11:44 PM ultraegg
[quote]原帖由 [i]mickeyGoUp[/i] 於 2006-8-17 14:28 發表

我都係半信半疑.. :P  點解飲品會減低唾液分解食物效率?  因為飲品會溝浠左 d 唾液?  :pn04: [/quote]

係呀, 所以專家話飯前都唔好飲太多飲品, 會影響消化能力喎!!

多數都係飲湯, 因為呀媽差唔多日日都煲嘛!

2006-9-9 03:07 AM 薰衣草
[quote]原帖由 [i]ka*chun[/i] 於 2006-8-17 01:04 PM 發表

咁如果話食包~一路又飲野係咪都唔好架
但乾哽有d難度喎

2006-9-9 07:12 AM ah_cho
[quote]原帖由 [i]mickeyGoUp[/i] 於 2006-8-18 01:45 AM 發表

其實有冇根據架呢?  定係細個阿媽驚我地掛住飲野唔食飯所以咁講? [/quote]

聽聞話係飲品會溝淡胃酸,影響胃部既消化功能

2006-9-9 07:14 AM ah_cho

聽聞話係飲品會溝淡胃酸,影響胃部既消化功能

2006-9-16 09:30 AM aber
我多數都係飲湯水.

2007-1-14 09:25 AM 翰hon
本人慣左 飯後飲湯~~
原因~~~飲左食唔到飯~~~:pn03:

2007-1-14 10:35 AM Stef
我都係食完飯先飲湯.o係屋企食飯通常都唔飲野(原因:亞媽話唔healthy)
出街食dinner/lunch 啦喎...咩都叫嚟飲.(eg: soda, fruit drink...etc)

頁: [1] 2