LIPS Corner 新天藍 » 寫飲寫食 - Delicious Words » [食品討論] [其他] 牛奶妙用的12方法

2006-8-16 01:44 PM net432
[食品討論] [其他] 牛奶妙用的12方法

1.煎蛋卷外皮時,用牛奶調和雞蛋,不僅味美,且柔軟。  

2.炒菜加醬汁多時,加點牛奶,可將味道中和。  

3.炸魚前,先將魚浸入牛奶片刻,可除腥增香。燉魚加奶,可使魚酥軟。  

4.白水煮土豆時,水中加一些牛奶,不但使土豆味好,也可變白。  

5.衣服沾上墨水,用牛奶洗可除掉。  

6.剩奶擦皮革,可防裂保柔。  

7.煮菜花加牛奶,可使菜花白淨且味美。  

8.將魚片在牛奶中浸一下,芋旗後沾上麵粉,下鍋炸後格外香美。  

9.夏季牛奶加水澆花是好肥料。  

10.瓷器上有小裂紋,放入牛奶中煮半小時,可將裂紋粘住,堅固美觀。  

11.洗紗窗簾時,在洗衣粉中加些剩牛奶,洗出的紗窗簾煥然一新。  

12.吃過蔥蒜後,喝杯牛奶,其味即除。

2006-8-17 08:51 AM 薰衣草
6.剩奶擦皮革,可防裂保柔。  

無啦啦點解會淨? @@

2006-8-19 01:45 PM ultraegg
11.洗紗窗簾時,在洗衣粉中加些剩牛奶,洗出的紗窗簾煥然一新。

咁神奇?? 有無人試過呀? 分享下啦!

2006-8-22 12:33 AM sweet_candy
5.衣服沾上墨水,用牛奶洗可除掉.

點解會淨?

2006-8-22 03:08 AM fannylorie
點解會o甘?? 得唔得o架??

2006-8-24 12:00 AM 薰衣草
[quote]原帖由 [i]sweet_candy[/i] 於 2006-8-21 11:33 AM 發表
5.衣服沾上墨水,用牛奶洗可除掉.

點解會淨? [/quote]
chemical reaction掛~~
要試下先知喇~~~:pn28:

2006-9-3 11:46 PM ohahamok
9.夏季牛奶加水澆花是好肥料
咁d花會唔會"野"蚊o架 !?

2006-9-4 01:05 AM francais
5.衣服沾上墨水,用牛奶洗可除掉。   染色??

9.夏季牛奶加水澆花是好肥料。   好似好浪費……

12.吃過蔥蒜後,喝杯牛奶,其味即除。   試過幾有效~

2006-9-16 09:34 AM aber
12.吃過蔥蒜後,喝杯牛奶,其味即除。
5.衣服沾上墨水,用牛奶洗可除掉
要試下先............

2006-9-26 07:30 AM ah_cho
[quote]原帖由 [i]francais[/i] 於 2006-9-4 01:05 AM 發表
5.衣服沾上墨水,用牛奶洗可除掉。   染色??

9.夏季牛奶加水澆花是好肥料。   好似好浪費……

12.吃過蔥蒜後,喝杯牛奶,其味即除。   試過幾有效~ [/quote]

9.夏季牛奶加水澆花是好肥料。   好似好浪費……<-- 唔會呀
梗係用0的差唔多過期架啦
有時買多左,就會0係過期0個日用黎淋花
溝0的水,真係好有用架

2006-9-27 01:41 PM ohahamok
1.煎蛋卷外皮時,用牛奶調和雞蛋,不僅味美,且柔軟。  

2.炒菜加醬汁多時,加點牛奶,可將味道中和。  

以上兩種我試過 , 真係掂 !
其他果d有機會會試埋佢 ~

2006-11-29 11:41 AM joeybibi
thx for share

2006-11-30 04:30 AM elia
[quote]原帖由 [i]ykwan850[/i] 於 2006-9-26 07:30 發表

9.夏季牛奶加水澆花是好肥料。   好似好浪費……<-- 唔會呀
梗係用0的差唔多過期架啦
有時買多左,就會0係過期0個日用黎淋花
溝0的水,真係好有用架 [/quote]

唔會野蚊蟲咩??:pn28:

2006-12-10 10:42 AM joeybibi
Thx for great share !

頁: [1]