2007-11-3 01:38 PM Littlelover
買laptop

我第一次買laptop,所以好多野都唔識
請各位幫幫忙~~ thanks

我買黎係for 返學,我會經常用AutoCad 同埋Photoshop
所以想買部好d,可以用耐d

我自已都有心水,我睇中左 Dell XPS M1330
我鐘意佢夠輕,(因為我平時返學係搭車,拎得越輕越好)
但係佢係跟vista,唔知可唔可以自已轉返做 XP
我cousin 話如果買呢部,我要upgrade 個video card 同埋起碼要 2 gb ram
我計過加加埋埋都要成$1700 usd,都幾貴。

你地有咩意見可以俾到我呢?

2007-11-3 11:55 PM ultraegg
因為你需要travel而以拎太重, 變成可選擇的唔多. 但選購laptop的一個重點係耐用性 - 唔似desktop易於修理或升級, 所以要計劃好箵選購.

Dell 以外的選擇仲有好幾個, 個人鍾情於IBM/Lenovo, 另有 Sony, HP, Asus 及 Acer.

平心而論 IBM/Lenovo 因以公司為主, 所以耐用性有一定保證, 但款項就無太大選擇. Sony就好靚, 但貴一點. HP 係一個可考慮的牌子, 但聽講 service 就無 Dell 做得咁好, 所以要問清潔. 至於Asus 及 Acer 以平為吸引, 詳情可參考各網站:

IBM/Lenovo : [url]http://shop.lenovo.com/SEUILibrary/controller/e/na/LenovoPortal/en_US/catalog.workflow:CompareByNeed?current-category-id=653343E0DE54435882FABC3CE1BC569A[/url]
HP: [url]http://www.shopping.hp.com/webapp/shopping/cs_can_landing.do?storeName=computer_store&landing=notebooks[/url]
Asus: [url]http://ca.asus.com/products.aspx?l1=5&l2=132[/url]
Acer: [url]http://www.acer.ca/acereuro/page3.do;jsessionid=FFBC059C754ECCB0A9D004FB9D6D1276?sp=page74&dau7.oid=474&UserCtxParam=0&GroupCtxParam=0&dctx1=27&CountryISOCtxParam=CA&LanguageISOCtxParam=en&ctx3=-1&ctx4=Canada&crc=3653461703[/url]

至於轉回 XP, 這個當然無問題, 只要你有 xp 碟就可以, 唯一要留意的就係VISTA, 因為大部份latop跟的vista 只係HDD copy, 即係format HDD時, 如不小心, 就會連VISTA 都剷埋.

而你主要用作graphic, 所以你 cousin 講得好o岩, 但有無考慮過 Apple MacBook? 基本上都無咩需要upgrade, 亦好合graphic用!

[url]http://store.apple.com/1-800-MY-APPLE/WebObjects/AppleStore.woa/wa/RSLID?nnmm=browse&mco=7B723640&node=home/shop_mac/family/macbook[/url]

2007-11-4 01:03 PM flash2man
記得要買標準mon,如果用非標準MONAutoCAD會對唔啱個坐標.PhotoShop嘅話會出現扁角或者係對唔啱位.

2007-11-5 09:43 AM mickeyGoUp
我個人就喜歡 Toshiba﹐因為聽聞 Toshiba 係 laptop 中既名牌﹐所以響佢減價時買左部黎用。 我買果部係平機﹐所以唔算係 top of the line 既 model﹐因此亦唔算輕身﹐一定唔岩您﹐但可以講講用後感﹐相信其他 Toshiba models 都唔會差太遠卦?

除左重 d 外﹐一切操作上我都幾滿意。  我有裝 Photoshop﹐但無試過用 Autocad.  通常只係用黎睇 video 同埋上網。

我試過一次(一年多前)唔小心將佢由五呎高空跌左佢落木板地﹐撞爛左插電線個位﹐而家每次插條 power cable 要用少少技巧先插到入去﹐但其他一切運作正常。

我諗除左耐用性外﹐要留意下佢食唔食電﹐因為用 laptop 最罩忌係用用下冇電但有冇地方叉電。 另一個 option 就係買多一兩舊電帶埋出去﹐但如果係咁﹐就要留意舊電幾大幾重﹐方唔方便携帶。

2007-11-5 03:02 PM ultraegg
[quote]其實我自已本身唔係咁鐘意apple d機,而且聽聞都幾重
我都聽過IBM d機好耐用,而且仲好似係防水

我想問呢,如果我自已轉返做window XP ,部腦會唔會慢d 架?
因為我有個朋友話佢試過用第二d碟,即係唔係跟機隻recovery 碟黎install ,點知慢左成倍... [/quote]

理論上裝 VISTA 或 XP 都好, 只要 hardware 達到最底要求, 都可以安裝, 亦唔該出現你朋友所講的情況, 因為 VISTA 的要求更高於 XP. 你朋友可能係安裝少了某 driver - 例如 motherbard chipset driver 等. 所以裝 VISTA 或 XP 唔係你首要擔心的.

每個人都有自己的喜好, 但身邊朋友(有專做 graphic design, 亦有幫人照結緍相的 photographer )全部係用apple機, 基於口碑, 穩定及效能, 所以先提意. 但真係要用WINTEL ( Windows 加 Intel) 的話, 我會認同你所選的 Dell, 雖然 IBM 出名耐用, 但真係未見過人用 IBM 做graphic.

[quote] 點先至係標準mon 呀?
dell 果隻係 13.3" UltraSharpTM WXGA display with TrueLifeTM
算唔算標準?[/quote]

呢個當然係標準啦!

題外話, 米奇所講的跌落地事件, 我以前係公司都做過實驗, 當時係一部 IBM 另一部係 NEC, 2部一齊由5呎跌落石地, 部 IBM 落地個除o左少少crack之外, 係乜事都無! 反而部 NEC 就 certif, 直情係散o左!!

2007-11-6 06:10 PM mickeyGoUp
[quote]Littlelover :
嗯~~其實個人都鐘情於dell,我由第一部desktop 到依家果部都係用dell,咁多年都冇乜大問題,但係始終 desktop 唔同laptop,所以想了解多d先~~[/quote]

等我 support 下您!  我都係鐘情於 Dell 既 desktop 架!  自己試過幾隻唔同既牌子﹐但後來發覺公司都係租用 Dell 機﹐亦用好耐都唔見有咩問題﹐所以屋企都開次用 Dell﹐用左好多年﹐買過好幾部﹐每一部都係到而架仲行緊!  :)  可能 Dell 唔係玩家最心愛既牌子﹐但勝在唔洗我花時間去整呢樣整果樣﹐您知啦﹐已經好多其他野要搞﹐邊黎泔多時間?  所以﹐我對 Dell 既 laptop 都會不其然有 d 信心。 :)  但如果價錢差唔多而性能又差唔多﹐咁我估您亦可以考慮 IBM 或 Toshiba﹐話晒都係老字號﹐唔會衰得去邊既!

[quote]Littlelover :
嘩~~你地攞部laptop 黎做實驗,唔驚佢真係跌壞咁點算呀...[/quote]

我唔係專登架﹐阿蛋就可能係... hahaha!  我果次係一個意外..............  :lc04:

2007-11-6 10:38 PM ultraegg
我係專登咁做o架! o個時公司用緊 NEC 同 Toshiba, 但經常要 RMA, 所以要搵部耐用的, 先會咁試o者, 私人laptop就唔會咁癲啦!!

另外, 再提醒一點, laptop 無 desktop 咁易 upgrade, 當你做決定時, 要定好實際用途而 order 齊需要的 parts, 否則將來pgrade 時都幾煩!

2007-11-6 11:21 PM flash2man
標準mon即係800x600、1024x768咁 .

阿蛋...WXGA係非標準mon黎架.....

2007-11-7 02:35 PM 妹頭
你上 NEC 同 Toshiba個官網度都已經講明話用AutoCAD等軟件會有對唔準坐標問題架啦...

頁: [1]
查看完整版本: 買laptop