LIPS Corner 新天藍 » 寫飲寫食 - Delicious Words » [入廚問題] [甜品] 有誰曾在家中做到豆腐腦(花)

2007-8-7 02:25 AM 白手興家
[入廚問題] [甜品] 有誰曾在家中做到豆腐腦(花)

買了本甜品書回家, 依書而做也沒多困難. 好不好是功力所在.
但怎也做不到豆腐花, 那是有沒有, 不是好不好.
請有以教我.

2007-8-7 03:49 AM mickeyGoUp
我有朋友曾在家裡成功做了豆腐花﹐我可以替您問問!  :)

請問您在甚麼地方出了問題呢?

2007-8-12 04:55 PM 白手興家
試做了不下八次, 凝固不了, 還是液體, 不知為何?

2007-8-24 10:50 PM mickeyGoUp
我幫您問過一位師夫﹐我知道佢成功整過﹐因為我都響佢屋企食過!  :)  佢話佢係用 半 gallon 豆漿﹐一錢左右石膏粉﹐六錢左右豆粉。 份量方面您係唔係咁上下呢?

豆漿煮滾後﹐要攤佢一陣先, 石膏粉 + 豆粉用水開溶﹐當豆漿無咁熱時﹐將石膏豆粉水一氣過撞入豆漿內攪勻。 佢話 d 石膏粉水撞入去豆漿時都要講技術架喎...

您既做法又係點架呢?

2007-8-25 01:09 AM 白手興家
差不多,
但豆漿是熱點撞還是少放涼?
豆漿撞豆粉液, 還是豆粉液倒入豆漿?

2007-8-25 01:10 AM 白手興家
怎樣的技術?

2007-8-25 05:16 AM mickeyGoUp
[quote]原帖由 [i]白手興家[/i] 於 2007-8-24 01:09 PM 發表 [url=http://www.lipscorner.net/redirect.php?goto=findpost&pid=128022&ptid=20011][img]http://www.lipscorner.net/images/common/back.gif[/img][/url]
差不多,
但豆漿是熱點撞還是少放涼?
豆漿撞豆粉液, 還是豆粉液倒入豆漿? [/quote]

豆漿少放涼才加入 豆粉液。  

是 豆粉液 倒入豆漿中。  她強調不要在豆漿太熱時放入豆粉水﹐一定要先 放涼一點才加。

所謂技術.. 我也不太清楚﹐我相信每一位廚師都有他們自己的一套所謂技術... :D  但我那位朋友說﹐必須一次過放入豆粉液﹐不要加一點攪一攪又再加一點那樣。  我也想不透會有甚麼分別﹐但她這樣說我便這樣告訴您。  :)

(更改了一些錯字)

2007-8-26 02:49 PM 白手興家
先試試, 若成功說給你知

2007-10-27 07:24 PM 白手興家
經過無數次試驗, 終於成功.

最初是用豆漿機製成豆漿, 再製豆花.
但上網找尋資料, 發覺所需豆量遠比豆漿機所建議多.

豆漿濃度是一個關鍵.

2007-11-11 04:15 AM zebra
i use to make bean flower 豆花 at home

i buy 加濃 豆漿 from 賢安 @ super market

no problems  for me at all

2008-1-9 03:15 AM pikamao
石膏粉不能太多哦! :D

2008-3-24 02:42 PM 白手興家
最近一次又失敗, 發現比例真的十分重要

頁: [1]