2007-4-19 10:12 PM ultraegg
集體回憶 - 兒歌

[兒歌] 兒童歌曲, 包括童謠, 電視和電影上的動畫歌曲, 以及在兒童節目上播放的歌曲.

兒歌陪伴大家成長, 相信亦聽過唔少. 有好多歌曲可能大家已經忘記, 但一提起便諗回兒時的往事! 不如就開始一個集體回憶, 睇睇有幾多首兒歌大家還記得?

好就由我開始先: [誰人要吃怪獸]

歌詞無記錯的話:

誰人要o也怪獸, 擘大個口; 誰人要打嘶噫, 郁下個; 獅子張開大口, 貓仔張開細口, 高歌得意忘形, 任你笑, 笑到夠

記得係幼兒班時唱, 一邊唱一邊做動作! :D

2007-4-19 10:36 PM koon1218
我最喜歡既兒歌 - 叮噹 :pn05::pn05::pn05:

人人期望可達到, 我d快樂比天高, 人人如意開心歡笑, 跳進美夢尋獲美好....

2007-4-19 11:46 PM flash2man
當然有歐倩怡ge櫻桃小丸子主題曲《問題天天都多》

beli bala beli bala不驚會跌倒
beli bala beli bala 爸媽當我寶
beli bala be
答案始終找得到

2007-4-20 12:08 AM jadeforever
從小到現在都十分喜歡這首中國民謠"公雞仔"

雞公仔~~ 尾彎彎
站在屋背睇春耕
禾田十畝, 收成幾多擔......................

還有一首 ABC

A for Apple, B for Boy
C for Cat and D for Dog
E for Egg and F for Fish
G for Girl and H for Hat......

2007-4-20 12:27 AM woodstock
我最鐘意嘅係<小太陽> (其實我係兒歌迷......)

太陽像那大紅花, 在那東方天邊掛,
圓圓臉兒害羞像紅霞, 只是笑不說話.

太陽像個大南瓜, 在那高高天空掛,
照得滿山歡樂融融, 草兒發嫩芽。

大嘴巴, 笑哈哈, 落了也要往上爬,
敬它, 愛它, 我把心兒交給它.

太陽倦了便回家, 夜裡有些少驚怕,
明晨月兒落旭日重來, 依舊往上爬.

~~寫到手軟.....:pn75:

2007-4-20 02:19 AM 蔘蜜綠茶
童年兒歌相信應該要有這首了, 它就是 : "我係小忌廉"

小桃準備拿起星星環來變身了 :pn05:

[youtube]TGdzNMuq3Hs[/youtube]

☆☆☆星星閃 閃星星 星星亮睛睛☆☆☆
☆☆☆小星環 小星環 替我解疑難☆☆☆

星空裡萬物在轉
歷憶萬年
星飛過願望實現
力量像一個活神仙
和同伴起舞轉又轉
繽紛心裡閃
誰贈我星光千百點
色彩幻變

多甜蜜這張可愛歡笑面 
像是十全和十美
這小忌廉

倚明月唱出心中理想志願
默默助人從沒怨這小忌廉

心的奉獻
美的奉獻
愛的奉獻

2007-4-20 06:00 PM woodstock
[quote]原帖由 [i]ultraegg[/i] 於 2007-4-19 10:12 PM 發表
兒童歌曲, 包括童謠, 電視和電影上的動畫歌曲, 以及在兒童節目上播放的歌曲.

兒歌陪伴大家成長, 相信亦聽過唔少. 有好多歌曲可能大家已經忘記, 但一提起便諗回兒時的往事! 不如就開始一個集體回憶, 睇睇有幾多 ... [/quote]

幼兒班唱呢隻歌?暴露出年齡嘅秘密......
不過我都中咗招啦, 早知係咁我就 post sailor moon la :D
唔爭在貼埋呢個喇:

[youtube]rgbDG4C2KOk[/youtube]

大踏步神情確威武‥‥小子大名露寶,人人皆知道。
小露寶嚟喇,小露寶好嘢。
又賣力,又肯做,小子本領超高。
朋友休睇小我係機器製做。。。。。

2007-4-20 10:16 PM ultraegg
已我所知係第1套以少女為主題的卡通!! :pn30::pn30:

[youtube]5YWcf5bcCuE[/youtube]

活潑天真不願變
獻出心中溫暖
良善趣怪惹人愛
成朝走到晚我不倦
面上雀班一點點 真真得意
圓圓鼻 最有趣 扁得岩線
悶就唱歌 悶就大笑
沒事做最討厭

忘形地笑自然沒困倦
望著鏡子笑萬遍
甜甜地笑人活力再現
若伴著愛心更自然

再見了 不開心
將悲哀化做煙
我要看見理想願望實現
比心機小甜甜

2007-4-20 10:26 PM ultraegg
黎多一個! :D:D

大力水手(Popeye the Sailor)

[youtube]Us9wn2tJs-Q[/youtube]

I'm Popeye the Sailor Man
I'm strong to the finich
Cause I eats me spinach

I'm one tough gazookus
Which hates all palookas
Wot ain't on the up and square
I biffs 'em and buffs 'em
An' always outroughs 'em
An' none of 'em gets nowhere

If anyone dasses to risk me fisk
It's "boff" and its "wham", un'erstand
So, keep good behavior
That's your one life saver
With Popeye the Sailor Man.

I'm strong to the finich
Cause I eats me spinach

2007-4-21 03:34 AM woodstock
足球小將夠經典喇呱?

[youtube]K-4SzxtXWic[/youtube]

看看威風的他 
雙腿好似摩打
扭波踢波頂瓜瓜
有嘴巴的都讚他
身手最啿誇 (身手最啿誇)
小子志可嘉 (小伙子志可嘉)
陣法腳法日練夜練
真功夫冇花假
踢得好 誇啦啦
活力拼勁加兩把
射波招式創新
一絲不會差
攻呀攻 快搶攻
射呀射 射它吧
穿梭對手之間
獨有腳法像玩耍
歡呼聲 與讚美 
出於他的腳下
攻呀攻 快搶攻
射呀射 射它吧
扭得好 踢得鬼馬
可稱霸只有他

2007-4-21 03:47 PM ah_cho
[img]http://mud.mm-a5.yimg.com/image/3111137479[/img]

[youtube]pb9sC84pGrw[/youtube]

我有長腿叔叔
ps,蛋蛋,原來口水版真係有三級野,所以唔post啦

長腿叔叔

唐韋琪

心中的牽掛

悠悠講給天空知

每一串夢兒

埋藏我的事

簡單一封信

無窮愛意話你知

盼會交到你手上

心中的天使

藍色的天空任鳥飛

水邊清清小草讓我躺

心中永永遠遠懷念你

你是我家 Ha Ha

長腿叔叔你好嗎

交出溫馨的心是你嗎

可否某個季節來伴我

解開牽掛

La La La La La La...

2007-4-21 03:58 PM ah_cho
仲有:藍精靈 (口水版)

[img]http://www.pazu.com/kidsong/tw/smurf.gif[/img]

[font=黑體][color=Blue][size=4]*陳x玲,十分勁,渣住look棍亂咁fing
比佢fing到無得"淨"[/size][/color][/font]
*repeat三次(最少)

正版:
"藍精靈  十分勁 貪玩貪笑真要命
視你若無形"

雖然係得兩句,但係係我細個唱得最多既口水兒歌
陳x玲(費事開人全名啦)係我小學既訓導主任,而呢兩句歌就係佢既出場白。。。
最後仲有一句叮噹feel既:噴火龍黎啦!

2007-4-22 02:32 AM 蔘蜜綠茶
今年是金豬年, 應該要用一首關於 "豬" 的兒歌來贈興, 那麼就送 "飛天少女豬事丁" 的主題曲 "愛心一百次" 給大家了.

到這裡下載港版主題曲來聽
[url]http://quanji.zsnet.com/returnold/music/loveheartyibai.mp3[/url]

愛心一百次
飛天少女豬事丁 主題曲
曲:片岡嗣實   詞:李敏   唱:戴恩玲

#粉紅粉紅趣緻的臉
  我叫一聲即可飛上天
  赤色絲巾圍在肩
  凝望鏡盒身體會變

隱藏隱藏少女的臉
  我對他不可講出半點
  蘋果圓被 tum tum 轉
  太多珍珠怎計算

也許豬的身體不優美
  長鼻短尾
  但是別人不可天空裡高飛

*是我心 無限的純真
  珍珠珍貴像信心
  使我極動人異常吸引

願你知 勇敢的孩子
  應該加點真摯和誠意
  愛心不只一百次*#

重唱 # * * *

一身好本領和才智
  愛心不只一百次

到這裡看 YouTube 的日文版 "飛天少女豬事丁" 主題曲片段
[youtube]S22vjT0o6co[/youtube]

2007-4-22 06:59 PM woodstock
呢套又係經典中嘅經典呀, 記得當年日日放學飛奔回家睇呀!
(特登唔寫個名, 睇你地知唔知係咩, 睇唔到就 click 多次個 screen)

[youtube]883V0iDpOGI[/youtube]

黑暗寧靜天空外 有這星存在
那閃爍星光耀目照亮著四海
衝破無盡的阻礙 志向不會改
朝著那星光去 飛出白雲外
星空中 一起衝
路上遇到一切敵人 從未驚恐
猶如天際蛟龍
來回也從容 不必怕險阻百種
共赴星際美夢
在這黑暗的星空
從來未覺冰涷
途上盡是我腳蹤
人係勇 全無懼怕
我有力去衝
天空中 一起衝
衝鋒!

[attach]18707[/attach]

2007-4-22 07:25 PM woodstock
貼咗咁多卡通片主題曲, 貼返隻兒歌先.

[size=2]小時候[/size]

小小的宇宙, 歡欣的宇宙
蹦蹦跳, 哈哈笑, 是我小時候

小小的宇宙, 天真的宇宙
真的我, 真的你, 唔係小木偶

愛動腦筋, 活潑天真, 凡事好發問
踢波跑步打千秋, 不知天高地厚

小小的宇宙, 繽紛的宇宙
像地球, 天天轉, 奇妙是不斷有

2007-4-23 05:20 AM 蔘蜜綠茶
嗯嗯 ..... 這首兒歌有中文及英文版本的, 一看歌詞就知道是甚麼歌呢!

先來個中文(廣東話)版本啦!

詞:黃霑   唱:兒童合唱團

人人常歡笑  不要眼淚掉
時時懷希望  不必心裡跳
在那人世間  相助  共濟
應知人間小得俏

世界真細小小小
小得真奇妙妙妙
實在真係細世界
嬌小而妙俏

柔柔陽光照  兼有朗月耀
良朋同歡聚  相依相對笑
萬里難隔阻  心裡情長照
應知人間小得俏

世界真細小小小
小得真奇妙妙妙
實在真係細世界
嬌小而妙俏

嘻嘻! 英文版本來了!

Written by: Richard M. Sherman and Robert B. Sherman

It's a world of laughter
A world of tears
It's a world of hopes
And a world of fears
There's so much that we share
That it's time we're aware
It's a small world after all

There is just one moon
And one golden sun
And a smile means
Friendship to ev'ryone
Though the mountains divide
And the oceans are wide

It's a small, small world

大家可到以下網址聽這首音樂
[url]http://www.niehs.nih.gov/kids/lyrics/smworld.htm[/url]

2007-4-23 08:08 AM 蔘蜜綠茶
哈哈! 再來一首又是有中英文版本的兒歌, 這是來自一部電影的, 電影名叫 An American Tail 老鼠也移民, 我推薦大家去觀賞以下這個電影片段.

[youtube]jhCP40PpW0k[/youtube]        

英文歌名稱 : Somewhere Out There
written by James Horner, Barry Mann, Cynthia Weil

Somewhere out there beneath the pale moonlight
Someone's thinking of me and loving me tonight

Somewhere out there someone's saying a prayer
That we'll find one another in that big somewhere out there

And even though I know how very far apart we are
It helps to think we might be wishing on the same bright star

And when the night wind starts to sing a lonesome lullaby
It helps to think we're sleeping underneath the same big sky

Somewhere out there if love can see us through
Then we'll be together somewhere out there
Out where dreams come true

中文歌下載點:
[url]http://quanji.zsnet.com/returnold/music/lsyym-hk.mp3[/url]

中文歌名稱 : 何時何地
主唱 : 林子祥及葉蒨文

(女) 月照淡黃 誰憑窗遠望
願享他的溫柔 每分心裡藏
(男) 路遠夜長 誰人禱告著
天天任雪花飛揚 夢到深宵得我倆

(男) 渺茫兩極天各一方
卻同看著星光
(女) 每逢冷漠的晚風輕唱歌
我像已伴你星幕之下躺著看月光

(合) 莫怨路長 何愁飄兩岸
天涯也許蒼茫
(女) 但情會 同聚於 一方
(男) 但情會 同聚於 一方

2007-4-23 10:10 AM 蔘蜜綠茶
嘻嘻! 相信這首兒歌應該是超級經典了吧! 一聽歌曲旋律的開始, 便知道是 IQ 博士呢!

可愛的小雲和小吉要衝出來見大家了!
[youtube]OLiku1IcPnM[/youtube]

IQ 博士
曲:菊池俊輔 唱:梅艷芳

靈感IQ稱得上
十分之高超
創作力量同幻想
會嚇你一跳
小雲同小吉好重要
美夢如炸彈
開心的轟炸 
天空朗日也偷笑

豬仔來啦!

無愁無慮似天使
天天帶著笑
浮浮沉沉天空裡
自在像小鳥
古怪事情
多得很想講也講不了

人人朝著那方向
心中帶著笑
浮浮沉沉天空裡
熱烈地呼叫
興奮事情
嘻嘻哈開心到不得了

中文(廣東)版本主題曲下載點:
[url]http://quanji.zsnet.com/returnold/music/iq.mp3[/url]

日文版本主題曲下載點:
[url]http://quanji.zsnet.com/returnold/music/IQ_op.mp3[/url]

日文版本片尾曲下載點:
[url]http://quanji.zsnet.com/returnold/music/IQ_ed1.mp3[/url]
[url]http://quanji.zsnet.com/returnold/music/IQ_ED2.mp3[/url]

2007-4-23 10:12 AM ah_cho
[quote]原帖由 [i]woodstock[/i] 於 2007-4-22 05:25 AM 發表
貼咗咁多卡通片主題曲, 貼返隻兒歌先.

小時候

小小的宇宙, 歡欣的宇宙
蹦蹦跳, 哈哈笑, 是我小時候

小小的宇宙, 天真的宇宙
真的我, 真的你, 唔係小木偶

愛動腦筋, 活潑天真, 凡事好發問
踢 ... [/quote]

呢個好驚
記得細細個睇原震俠
每次播呢首歌都係有0的嚇人場面!

2007-4-24 11:32 PM ultraegg
依家好似變成卡通片主題曲回顧咁喎 ....

好~~ 等我再貼返下經典兒歌先!! 相信好多人都未聽過!!
首歌點唱 .... 用依家的字眼叫做"rap", 幾十年前的兒歌都係rap, 咪話唔in!! :D:D

小圓球 香蕉油
那兒開花一十一
一五六 一五七 一百一九二十一
二五六 二五七 二百二九三十一
三五六 三五七 三百三九四十一
四五六 四五七 四百四九五十一
五五六 五五七 五百五九六十一
六五六 六五七 六百六九七十一
七五六 七五七 七百七九八十一
八五六 八五七 八百八九九十一
九五六 九五七 九百九九一百一

頁: [1] 2 3 4 5 6