LIPS Corner 新天藍 » 寵物常識資料館 - All About Pets » [所有] 養 狗 好 過 養 貓

2007-1-22 05:44 PM ah_cho
[所有] 養 狗 好 過 養 貓

一 般 人 相 信 寵 物 可 作 為 人 們 的 好 夥 伴 , 而 研 究 人 員 指 出 養 狗 比 養 貓 的 好 處 其 實 更 多 。 美 國 貝 爾 法 斯 特 女 王 大 學 心 理 學 家 維 斯 博 士 發 現 , 養 狗 人 士 的 血 壓 和 膽 固 醇 一 般 都 會 比 較 低 。
維 斯 博 士 在 《 英 國 衞 生 心 理 學 》 雜 誌 上 發 表 研 究 報 告 解 釋 說 , 經 常 遛 狗 可 能 是 使 狗 主 身 體 更 健 康 的 主 因 。 她 閱 讀 了 大 量 關 於 養 寵 物 的 好 處 的 研 究 報 告 後 , 得 出 了 寵 物 主 人 普 遍 比 其 他 人 口 更 健 康 的 結 論 。  

狗 主 較 少 患 病

但 她 的 研 究 也 發 現 , 養 狗 人 士 比 養 貓 人 士 所 得 的 益 處 更 多 。 她 說 , 養 狗 人 除 了 血 壓 和 膽 固 醇 更 低 之 外 , 也 較 少 患 病 。 報 告 也 提 到 狗 兒 有 助 於 主 人 從 心 臟 病 等 嚴 重 疾 病 中 恢 復 過 來 , 並 能 「 事 先 警 告 」 癲 癇 症 的 發 作 。
維 斯 博 士 無 法 對 以 上 現 象 作 明 確 解 釋 , 但 她 推 斷 壓 力 是 致 病 主 因 , 而 狗 兒 也 許 能 紓 緩 人 的 壓 力 ; 此 外 , 養 狗 能 增 加 人 們 的 活 動 量 , 並 促 進 人 際 關 係 , 間 接 促 進 身 心 健 康 。
專 門 研 究 寵 物 對 人 類 健 康 影 響 的 健 康 心 理 學 家 麥 尼 古 拉 斯 醫 生 指 出 , 遛 狗 時 , 狗 主 除 了 可 活 動 身 體 外 , 也 有 社 交 機 會 ; 而 動 物 所 提 供 的 支 持 , 有 時 比 人 所 能 做 的 更 多 。

2007-1-22 06:38 PM francais
狗聽話同中意"痴"人,貓太冷漠同現實,有野食先理人
不過我怕狗太熱情同難服侍,都係貓好d

2007-1-22 11:00 PM ultraegg
[quote]原帖由 [i]francais[/i] 於 2007-1-22 05:38 發表
狗聽話同中意"痴"人,貓太冷漠同現實,有野食先理人
不過我怕狗太熱情同難服侍,都係貓好d [/quote]

無錯, 貓貓好多野都會自己搞妥, 但養寵物都係想有個陪, 玩下陪下自己咁, 如果好似貓貓咁叫極都唔啋, 咁好無意思喎!! 而且狗狗痴你, 係好有樂趣o架, 就其他佢地傻傻的表情, 好可愛o架!!

2007-1-25 09:37 AM 薰衣草
um.. i still tend to like cat better.. coz they wont bother too mcuh.,. and they r kinda independant...

2007-1-28 04:39 AM 花子姐姐
我都覺得養狗狗好玩好多
記得第一年養肥肥時
當時工作壓力好大好大
但是只要帶佢出去玩果陣
睇下佢同其他狗狗玩就已經放鬆晒成個人
每晚就只有這個多鐘頭我是可以完全忘記晒白天的煩惱
仲記得有次夜機返來香港
就算拖住個行李箱都要走去公園裝下佢
未行到過去佢度
遠遠叫一聲"亞肥"
睇住佢好興奮咁跑過來自己身邊嗲你
然後又好開心咁跑來跑去同其他狗狗玩
就好似想同其他狗狗講佢媽媽返左來了
哇!一個字形容晒【爽】
聽 d 狗友講返,我不在香港的期間
肥肥落去公園時都成隻死狗咁無晒神氣
同見到我之後的反應簡直無得比

不過之後聽佢肥爸講
當我再出差時
佢去親個公園都會成日走去我果日叫佢的地方諗住等我出現
聽到都有點心痛架
心痛佢點可以咁識性架

2007-1-28 04:42 AM 花子姐姐
好唔好彩咁講
我第一次同貓貓接觸就比佢 d 爪爪損左

最近一次同隻街貓玩
好辛苦至埋到佢身
用零食餵佢果陣又爪傷多次

不過雖然是咁樣
我都會繼續嘗試同貓貓玩
唯有自己小心一點囉

2007-6-11 11:25 AM ura
[b][color=blue]我最唔鍾意狗... 又臭又痴身又吵耳...
貓最好... :pn03:[/color][/b]

2007-6-12 09:17 PM babypinkmoon
我唔該你地啦!!
一般見識!!!
自已唔認識貓就唔無係度亂up 24啦

2007-6-13 11:33 PM babypinkmoon
回覆 #8 babypinkmoon 的帖子

有1隻咁多

2007-6-28 10:45 PM babypinkmoon
+^^
女仔黎架 4個月  英國短毛

2007-6-28 10:48 PM babypinkmoon
點睇都係貓清潔.......有方法同足夠既用品既話...屋企既傢私一d事都無.........
貓唔洗浪費咁多時間......講姿態....貓一定靚過狗....

2007-6-28 10:49 PM babypinkmoon
i just found that cat persons are generally nicer

many of the dog persons are cats-haters, not the other way around
i hate it when they said bad things about cats and asked me why i don't try dogs

2007-6-28 10:50 PM babypinkmoon
they always say EWW.. cats scratch!!!

i'd tell them
"hell yeah dogs bite too if you say so,
how many times have you heard a cat scratch someone to death,
and how many times have you heard a dog bite someone to death?!!"

i still love dogs.
but i'd not ask someone who's having dogs "why don't you have a cat?"

2007-6-28 10:51 PM babypinkmoon
i still love dogs.
but i'd NOT ask someone who's having dogs "why don't you have a cat?"

2007-6-28 10:53 PM babypinkmoon
OH and one more thing

they love to ask us:

點解唔養狗呀﹖貓好咩﹖狗又聽話又忠心又聰明.. (下刪數十字)

tell me people!!!!!!!!! who doesn't have a loyal and good cat?!!!!!!!!!
we all having experiences with cats all know that dogs ain't any better than cats in terms of the loyalty and intelligence.
just ignorant people don't know about that!!!!!!!!

yeah, so again. they should shut the beep up !!! and we shouldn't even give a beep to them !!!
i hate talking to ignorant people!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2007-6-28 11:09 PM babypinkmoon
woodstock:
<---------頭像就是我隻貓貓喇

2007-6-29 01:53 AM 花子姐姐
[quote]原帖由 [i]ura[/i] 於 2007-6-11 11:25 AM 發表
我最唔鍾意狗... 又臭又痴身又吵耳...
貓最好... :pn03: [/quote]
咁又唔係咁講
我好鐘意中個頭落我隻狗狗個身度嗅佢陣味架
好彩佢無臭味,個身陣狗仔味好好嗅架
佢又唔會嘈唔會亂吠
至於痴身呢~~~我嫌佢唔夠痴身囉

養貓又好養狗又好
最緊要自己鐘意咪得囉
唔使搞到鐘意一樣就要憎另外一樣嘈極端的

2007-6-29 02:05 PM amytsoi
i prefer dogs too.
i like cats, but cats are a bit arrogant to me. dogs are nicer if he is close to you.
(don't get offended. i mean nothing bad about cats.)

2007-6-29 03:11 PM woodstock
[quote]原帖由 [i]babypinkmoon[/i] 於 2007-6-28 10:49 PM 發表
i just found that cat persons are generally nicer

many of the dog persons are cats-haters, not the other way around
i hate it when they said bad things about cats and asked me why i don't try  ... [/quote]

睇你寫呢段及以下數 post 都係不滿 d 狗主, 你係咪認識一 d 好極端嘅狗主呀?
我就咁認為: 大凡養寵物嘅人都應該係有愛心同鐘意小動物嘅, 以我自己為例,
雖然我養貓, 但朋友家的狗狗我一樣喜歡, 次次去都玩到癲, 但我就唔會同我朋友講
狗唔好囉. 就如花子咁講, 各有各所好啫, 你遇到嗰 d 話貓唔及狗好嘅狗主,
都係同你一樣心態, 力撑自己嘅寵物啫, 不過可能佢地表現太過火, 引起你反感,
平常心啦, 總之自己同寵物相處得到滿足同快樂係最重要, 其他人講咩都唔需要太介懷.

2007-7-3 11:14 AM karryki
我都鍾意狗多D
貓無咁嗲人..

頁: [1] 2